Министарство одбране Републике Србије
 
08.01.2010.

Начелник Генералштаба Војске Србије у посети Копненој зони безбедности



Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, у пратњи команданта Копнене војске, генерал потпуковника Љубише Диковића и других сарадника, посетио је касарну ,,1300 каплара'' у Врању и базу ,,Цворе'' у Копненој зони безбедности.

После реферисања команданта Копнене војске о безбедносном стању у Копненој зони безбедности, разговора са командантима и командирима јединица и стицања личног увида, генерал Милетић је изјавио да је стање у Копненој зони безбедности мирно и стабилно, али истовремено и осетљиво. ,,Показало се да и најмањи и ненамерно изазван инцидент у Копненој зони безбедности може изазвати велику узнемиреност грађана који живе дуж административне линије према Косову. Намеће се потреба да сви органи, који обављају задатке у Копненој зони безбедности, морају јако одговорно приступити тим задацима, те у свакој ситуацији морају се придржавати прописаних процедура.''

Начелник Генералштаба Војске Србије је нагласио да у том делу посебну одговорност треба да имају и локалне самоуправе, које морају много више да раде на изградњи поверења међу становништвом. ,,Припадници Војске Србије који извршавају задатке у Копненој зони безбедности придржавају се правила и прописаних процедура и не излазе изван оквира Уставом и законима утврђених надлежности'' изјавио је генерал Милетић.

,,Војска на подручју југа Србије ни једним својим поступком не утиче на политички, економски, друштвени, културни и спортски живот и не ограничава слободу и права грађана. Када се зна да је тако, јасно се намеће закључак да се не може говорити о милитаризацији овог простора'', нагласио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Генерал Милетић се осврнуо и на догађаје у селу Рашевац, у општини Куршумлија. Он је подвукао да није било угрожавања живота људи у том селу и да ће истрага Министарства унутрашњих послова показати шта се тамо тачно десило.

Начелник Генералштаба Војске Србије је са базе ,,Цворе'' поручио да је расписан конкурс за пријем 4500 професионалних војника, који треба да постану део Војске Србије у току ове године. ,,И на овај начин ми смо се уверили, у разговору са професионалним војницима, да су задовољни што су у једниницама Војске Србије, и да код њих не постоје никакве сумње да су се определили за прави позив'', рекао је генерал Милетић.

,,Поручујем младим људима, који желе да се пријаве наконкурс, да је Војска Србије у последње две године извршила измену законских, нормативних и других прописа, који Војску Србије приближавају стандардима професионалне војске. Тако је и старосна граница за професионалне војнике померена са 40 на 50 година, а из категорије професионалних војника вршиће се одабир и селекција кадра за подофицире Војске Србије. Скоро 50 процената професионалних војника имаће могућнос да се стручно усавршава, добије подофицирски чин и тако напредује у служби. С друге стране, очекује их напоран рад и велика одговорност'', рекао је генерал Милетић.