Министарство одбране Републике Србије
 
28.09.2021.

Државни секретар поводом напада на министра Стефановића: Гнусне и срамотне неистине



Изјава државног секретара Министарства одбране Бранка Живановића:
 
"Поводом навода појединих медија о наводним злоупотребама у Министарству одбране у вези са изградњом хангара на аеродрому „Морава“, обавештавам јавност да се ради о гнусним и срамотним неистинама.  

Наша је обавеза и дужност да упознамо јавност са стварним и потпуно проверљивим чињеницама које се односе на реализацију пројекта изградње хангара и не дозволимо покушаје рушење угледа једне од институција Републике Србије, која ужива највеће поверење у народу, и хајку лажима на министра одбране Небојшу Стефановића, и то посебно што долазе у тренутку када се Србија бори да заштити српски народ на Косову и Метохији.

Најпре, апсолутна је лаж да је фирма „Енергопројект“ добила посао изградње наведеног хангара, нити је са овом фирмом склопљен било какав уговор у вези са тим хангаром, укључујући и уговор за подизвођаче. Самим тим је јасно колико су бруталне све даље неистине које овај медиј пласирао о поверљивом уговору склопљеним са „Енергопројектом“, изградњи по надуваним ценама и наводним  плановима за пљачку грађана, иза којих наводно стоји министар.

Зарад истине, саопштавамо да је уговор за изградњу хангара инвеститор, Војнограђевински центар „Београд“, склопио са извођачем радова - Војнограђевинском установом „Београд“. И то у дефинисаном поступку у складу са нормативом и станадардима рада у грађевинарству и критеријума за утврђивање калкулативних цена, које доноси организациона јединица Министарства одбране надлежна за инфраструктуру, тржишним вредностима материјала и опреме, као и транспортним и трошковима извођача који се јављају при набавци материјала и опреме.

Такође, на тему цене усаглашавање понуде Војнограђевинске установе „Београд“ раде стручна лица инвеститора у складу са Правилником о планирању, изградњи и одржавању објеката инфраструктуре које користе Министарство одбране и Војска Србије, при чему се достављене цене упоређују са ценама материјала и радова на тржишту. Напомињемо да се у оквиру изградње хангара изводе и радови на пратећој комуналној инфраструктури, сабраћајним површинама, хортикултурним уређењем и изградњи стајанке за авионе, са уговореном ценом хангара од 1.130 евра/м2 и ценом стајанке од 134 евра/м2. Сматрамо потребним навести и податак да је од почетка 2021. године због нестабилности на тржишту, која је проузрокована пандемијом вируса ковид-19, дошло до великог скока цена грађевинског материјала и цене радова.

Извођач радова, Војнограђевинска установа „Београд“ уведен је у посао 20. маја ове године и до сада су изведени земљани радови и започети  армирано-бетонски радови. Наглашавамо да је све досадашње радове изводила Војнограђевинска установа „Београд“ сопственим капацитетима без ангажовања било ког подизвођача, па самим тим и без ангажовања наведеног предузећа „Енергопројект“. То јасно говори да Војнограђевинска установа „Београд“ није спровела поступак поверљиве набавке са наведеним предузећем.

Такође, истичемо да Војнограђевинска установа „Београд“ у оквиру реализације пројеката ангажује искључиво подизвођаче за набавку и уградњу материјала и опреме за које је гаранција произвођача условљена уградњом од стране овлашћених привредних друштава, као и за набавку радова и услуга за које није овлашћена или нема расположивих сопствених капацитета, уз потпуну примену одредби Закона о јавним набавкама.

Ради потупног сагледавања свих чињеница, напомињемо и то да хангари који се граде за потребе смештаја специфичне опреме и возила Војске Србије морају да испуне стандарде који се односе на квалитет уграђене опреме, носивост пода, климатизацију и вентилацију, противпожарну заштиту и друго. Хангар на аеодрому „Морава“ се гради на месту објеката који су порушени приликом бомбардовања 1999. године и радови се изводе уз ангажовање пиротехничког обезбеђења Војске Србије, што додатно повећава трошкове изградње.  Обзиром да се ради о изградњи специфичног објекта на војном аеродрому, примењује се Закон о јавним набавкама у области одбране и безбедности.

Наша обавеза је и да вас упознамо да Војнограђевински центар „Београд“ и Војнограђевинска установа „Београд“ у току 2021. године реализују и реализовали су преко 30 пројеката од значаја за Војску Србије који се односе на изградњу хангара, гаража за смештај моторних возила, радарских  положаја, командних и стамбених објеката, као и пројекте од значаја за Републику Србију који се односе на изградњу три ковид болнице у години дана и изградњу фабрике вакцина. У току реализације наведених пројеката примењене су све прописане процедуре које су у потпуности идентичне као и процедура реализације пројекта изградње хангара на аеродрому „Морава“.

Узимајући у обзир да је опредељење Министарства одбране да се у оквиру реализације инфраструктурних пројеката омогући учешће што већег броја грађевинских предузећа са само једним циљем, а то је постизање основних начела Закона о јавним набавкама као што су транспарентност, економичност и конкурентност, обавештавамо вас да ћемо, и поред оваквих злонамерних поступака, наставити са применом наведеног принципа са уверењем да се само на такав начин може дати пун допринос унапређењу и развоју система одбране. У складу са тим, Војнограђевинска установа „Београд“ ће, на основу анализе планираних радова и расположивих сопствених капацитета, у наредном периоду свакако реализовати поступак избора одређеног броја подизвођача радова на изградњи хангара, уз потпуну примену процедура које су прописане Законом о јавним набавкама.

Разноразним тајкунима који стоје иза ових срамотних напада, такође, поручујемо, да наставе да седе у својим бункерима у нади да ће пласирањем лажи прикрити своје везе са криминалном групом Вељка Беливука“.