Министарство одбране Републике Србије
 
13.09.2021.

Министар Стефановић за ТВ Прва: Наставићемо да јачамо нашу војску



У среду, велики приказ наоружања и војне опреме на Ушћу

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, гостујући данас на ТВ Прва, најавио је за среду, 15. септембар, приказ наоружања и војне опреме, који ће на београдском Ушћу бити одржан поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

- Ви знате да је то нови празник. Ми желимо да, по налогу председника Вучића, Војска Србије као део система одбране, на београдском Ушћу од 8 часова ујутру, прикаже нашем народу шта је то што војска има. Позивам све грађане да дођу. То ће бити велики приказ наоружања који ће трајати цео дан. Моћи ћете да видите наше модернизоване тенкове, нашу артиљерију, наше „Норе“, „Лазаре“, „Милоше“, сложеније борбене системе, хеликоптере, „Панцир“. Дакле, све оно што Војска Србије данас са успехом користи – поручио је министар Стефановић.

Министар одбране се осврнуо на период пре 2011. године и тешке услове у којима је војска тада била, као и на пример када наша авијација није била у стању да у случају нужде подигне ни један авион.

- Погледајте шта је наша војска имала рецимо 2010-2011. године, пре 10 година. Шта је то што је могла да подигне у ваздух, у том тренутку, колико авиона? Било је дана да нисмо могли ни један. Кад причате с људима из војске, с генералима, они кажу да је то била срамота за нашу војску. Имали смо дана где су нам били неисправни и ти авиони који су касније враћени у ресурс. Имали смо један, два, некад ни један авион. Данас имамо 14 авиона МиГ-29 – нагласио је министар Стефановић.

Средства која Војска Србије користи данас, захваљујући модернизацији, имају боље перформансе и припадницима војске пружају веће могућнисти и бољу заштиту.

- Када говоримо о тенку М-84, за који ми радимо модернизацију, ремонте и унапређења на најсавременији могући начин, о вишецевном бацачу ракета модуларном „Огњу“, о „Нори“, о борбеним оклопним возилима, то нису исти тенкови, иста артиљерија и иста возила какви су били пре 10 или 15 година. У њих су данас уграђени најсавременији оптоелектронски системи. Пре пар месеци могли сте да видите да по први пут у историји војске имамо потпуну способност ноћног деловања, да имамо могућност да видимо током ноћи као и током дана, и за артиљерију и за тенкове и за пешадију – подсетио је министар Стефановић.

Опремање Војске Србије не треба схватити као припреме за рат, објашњава министар одбране, већ као фактор одвраћања за све који помисле да на било који начин угрозе Србију и  њене грађане.

- Србија јача своју војску не да би било коме било шта показивала. Нити желимо било шта туђе, нити нам пада на памет да угрозимо било кога од земаља у региону. Треба нам да нико други не помисли да је Србија некакав плен или мета, да су њени грађани незаштићени и да не постоји озбиљан систем одбране ове земље. Кад год је Србија имала јаку војску и она је била јака и нико није помишљао да је нападне. Не желимо ништа против било кога. Ово је ствар одвраћања противника – рекао је министар Стефановић.

За наоружање и војну опрему, која ће бити представљена на Ушћу, министар Стефановић поручује да се нада да грађани никада неће морати да их виде у рату.

- Ми за војску кажемо „Увек смо спремни и дао Бог да никада не затреба“. Средства која ћемо приказати су она која јединице војске свакодневно употребљавају и вежбају да буду спремне да ако затреба бране своју земљу. То сви виде и зато нико и не размишља о томе, јер виде да се појачавају способности Војске Србије да брани своју земљу. И на томе радимо сваког дана и наставићемо да јачамо нашу војску – истакао је министар Стефановић.

Побољшање стандарда у Војсци Србије

На питање какав живот могу очекивати млади људи, који су се определили да буду професионална војна лица, или да служе војску, министар Стефановић поручује да се стање константно побољшава и да је задовољан јер је успешно заустављен тренд одласка људи из војске, који је трајао већ две деценије.

- Задовољан сам зато што смо успели да зауставимо тренд одласка људи који, на жалост, траје већ двадесетак година. Пре свега, рекао бих да у тим годинама није било напуштање војске, већ је било отпуштања војске. Сетимо се само примера Војнотехничког института, који би требало да буде мозак развоја наше војске, да развија најважније пројекте за ново наоружање и модернизацију постојећег и ради заједно са другим институцијама и компанијама. Тадашње руководство Србије је 2005-2006. године отпустило око 600 стручњака из Војнотехничког института. Војнотехнички институт није имао 40.000 људи па да тек тако отпустите њих 600. Отпуштен је већи део Института и већи део памети – подсећа министар Стефановић.

Он истиче и да су у то време плате у војсци биле испод сваког стандарда и да је до побољшања дошло захваљујући председнику Вучићу, који је имао слуха за тај велики проблем.

- Причао сам о томе са председником Вучићем и он је заиста имао слуха за то. Ја му се захваљујем зато што без те подршке и помоћи ја то не бих могао да урадим. Припадници војске у последњих 7-8 месеци имали су две повишице плата, једну када су је добили сви у јавном сектору и још једну, ванредну, за припаднике војске. Војска ће имати још једно повећање плата, када повишицу буду добили и други у јавном систему. Ја то очекујем релативно брзо. Добро је што је економија земље јача, јер је то једини предуслов. Данас могу да кажем да ће са том повишицом, када се догоди, војска имати много боље плате него што је имала раније – најавио је министар одбране.

Осим бољих плата, припадници Војске Србије имају могућност куповине станова по повољним условима и прилику да се у својој професији усавршавају на најсавременијим средствима, подсећа министар Стефановић.

 - Они који су данас у систему могу да користе најсавременија и најбоља средства. Имају с чиме да раде, имају добру униформу, добру чизму, а то ћемо да унапређујемо и даље. Градимо нове касарне и унапређујемо постојеће. Видећете у наредним годинама шта смо само у овој години започели. Видећете колико су озбиљни ти пројекти. Трудимо се да људи имају и лични стандард, али да имају с чиме да раде, да не страхују ни за своју, ни за социјалну сигурност својих породица – рекао је министар Стефановић.

Као један од примера могућности које се данас пружају младим кадровима у војсци, министар одбране је навео недавно гађање на полигону „Шабла“ у Бугарској.

- На полигону „Шабла“ у Бугарској, врши се гађање противваздухопловним ракетним системима. Ми смо имали КУБ и НЕВУ, које има и Бугарска војска. Гађали смо КУБ-ом и НЕВОМ и гађали смо МиГ-ом 29 циљеве у ваздуху. Ново је прво што смо уопште гађали циљеве ракетама ваздух-ваздух, пошто у многим годинама пре тога нисмо имали авионе МиГ-29, нисмо имали чиме да гађамо, а нисмо имали ни ракета којима би гађали. Први пут, после много година, гађање су извели потпоручници, поручници, капетани, најмлађе генерације официра. Годинама нисмо имали могућност да тако млади официри добију прилику. У авионима МиГ-29, били су веома млади пилоти. Као што је председник Вучић истакао на промоцији потпоручника, млади потпоручник који се грађанима обратио као један од најбољих кадета Војне академије, је иначе најбољи у ваздухопловној класи. Рекли су нам да је вандредан таленат, вандредан пилот, који ће можда већ за две или три године летети у авиону МиГ-29. Годинама се то није догађало. Морао је човек да стигне до чина мајора или потпуковника да би ушао и МиГ – указао је министар Стефановић.

Кад дође време, војска ће бити спремна за обавезно служење војног рока

Министар Стефановић подсећа да време у којем се разматра враћање обавезног војног рока, војска користи како би се што боље припремила.

- Под један, припремамо комплетна законска и подзаконска акта којима би требало да се регулише та материја. Под два, урадили смо много тога да се припремимо. Касарне у којима смо ми некада служили војску, у којима су  генерације људи ишле да се припреме за одбрану своје земље, временом су девастиране и уништене. Сада кад кажете „Хајде да вратимо редовно служење војног рока“, зар да ставимо те младе људе у девастиране касарне? То нисмо могли. Када сам разговарао са председником он је исто инсистирао на томе, да све темељно припремимо пре него што се одлука донесе. Да видимо шта је то што треба, колико нас кошта, шта су наше потребе, а шта могућности и шта је то што можемо тим младим људима да пружимо – истиче министар Стефановић.

- Мислим да можемо тим младим људима данас да пружимо много више него што је раније могло. Нећете у војску ићи да бисте чистили неку касарну, већ да вежбате и учите војничке занате. Разговарао сам пре неколико дана и са младићима и девојкама у школи резервних официра. Пријављује нам се све више људи који хоће да служе својој земљи, својој отаџбини – указује министар Стефановић и додаје да се у Министарству одбране константно ради на развијању различитих модела војног рока.

Министар Стефановић објашњава и због чега су важне припреме које спроводе Министарство одбране и  Војска Србије, по питању војног рока.

- Хоћемо да радимо са свим категоријама, да понудимо различитости и да, наравно, обезбедимо једнакост. Кад примимо људе у касарне које су модернизоване, са пристојним условима за њихов боравак и рад, хоћемо да наше старешине буду припремљене за тај модел. Зато и радимо све паралелно у овом периоду. Нисмо били лењи да чекамо да неко донесе неки пропис па да онда радимо. Ми радимо као да је одлука већ донета. Важно нам је због грађана Србије да виде да је њихова војска спремна и способна да прихвати нашу децу, младе момке и девојке, да их обучава шест месеци и да они буду задовољни кад изаћу из војске, јер су стекли неко знање више – поручује министар Стефановић.