Министарство одбране Републике Србије
 
26.07.2021.

Министар Стефановић на обележавању Дана општине Дрвар



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је вечерас свечаној академији поводом Дана општине Дрвар и 80. годишњице устанка народа Босне и Херцеговине против фашизма, који је почео управо у том граду.

Министар Стефановић је истакао да је велика част бити у Дрвару поводом тако значајног јубилеја, јер нема много градова и народа у свету са таквом традицијом и историјом.

– Нема много градова у свету, нема много народа у свету који имају такву традицију и историју. Овај дан, који обележавате као Дан општине Дрвар и почетак борбе против фашизма, велики је и значајан датум зато што је народ овог краја, српски народ пре свега, устао да се бори, подигао се да покаже да је слободарски и да је спреман да да и свој живот да одбрани своја огњишта. И успео је да то уради. Данас можемо да кажемо да смо доследни у антифашизму и да смо поносни и на наше баке и деде и на наше претке који су се борили – истакао је министар Стефановић.

Како је рекао, неким другима који нису били на светлој страни антифашизма остављамо да покушавају да прекрајају историју.

– Баш од таквих чујемо и када председник Вучић дође у Дрвар да помогне, да инвестирамо да се овде живи боље, коментаре „ред огњишта, ред инвестиција“. Таквима поручујемо да се српски народ не стиди своје историје. Ми смо били и остали антифашисти, за разлику од неких других, и баш зато не смемо и не морамо да заборављамо своја огњишта. Срби су се и након последњих ратова у Дрвар вратили на своја вековна огњишта, са којих су били протерани. Не на туђа, на своја огњишта – поручио је министар одбране.

Стефановић је истакао да се данас води једна другачија борба - за економију, за нова радна места, за више инвестиција и да Србија не заборавља свој народ и да јој нико не може забранити да инвестира тамо где српски народ живи.

– Србија је данас економски јача држава. Захваљујући реформама које је председник Вучић спровео, Србија данас има више новца и бори се да наш народ свуда живи боље. Зато смо, кроз различите пројекте, инвестирали до сада око два милиона евра у Дрвар. Хоћемо да наставимо те инвестиције и да вам се повећају примања, да живите боље и да ваша деца живе боље. Спремни смо да радимо и спремни смо да заједнички учествујемо у стварању боље будућности. То јесте порука председника Вучића. Није он без разлога толико пута долазио овде и није без разлога толико инсистирао да се сви укључимо. Видели сте колико је министара Владе Србије долазило, да покажемо да та брига за Дрвар и за људе који овде живе мора да буде стална – рекао је министар Стефановић обраћајући се грађанима Дрвара.
 
Министар је поручио и да Србија жели мир и стабилност.

– Хоћемо да људи виде да њихова деца имају будућност овде, да сте задовољни како овде живите, да то сваког дана буде боље и верујем да, уз помоћ Србије, уз помоћ Српске, Дрвар то може да уради. Хоћемо да помогнемо и да се нови људи врате у Дрвар и да вратимо Дрвару стари сјај – закључио је министар Стефановић.

У име грађана Дрвара, начелница општине Дрвар Душица Рунић, уручила је министру Стефановићу грб општине Дрвар.

Обраћајући се присутнима, начелница општине Дрвар поручила је да су 27. јула 1941. године Дрварчани показали неизмерну храброст и да се данас, 80 година касније, њихова борба за опстанак на огњиштима наставља, иако је прошлост оставила дубоке боре на сваком појединцу, као и на лицу Дрвара.
 
– Желим да истакнем чињеницу да Дрвар има огромну подршку Републике Србије и Републике Српске, председника Александра Вучића и српског члана Председништва БиХ Милорада Додика. Управо захваљујући њима грађани Дрвара могу се надати светлијој и бољој будућности. Улажући велике напоре, настојимо да Дрвар постане значајан туристички и културни центар, да остане град са добрим и гостољубивим људима, да сачувамо предивну природу у којој наши грађани и гости могу уживати. Са поносом могу рећи да је Дрвар отворен град за све који у њему желе да живе, стварају и инвестирају. Ово је крај познат по вредним и честитим људима – поручила је начелница Рунић и захвалила свима који доприносе да Дрвар постане бољи.

На свечаној академији приказан је ретроспективни филм посвећен пројектима општине Дрвар релизованим у претходној години, а заслужним организацијама и појединцима додељене су плакете и захвалнице општине Дрвар. У уметничком делу програма наступили су Етно ансамбл „Успомене“ и рецитатор Горан Зељковић.

Министар Стефановић обишао је, приликом посете Дрвару, и Спомен-обележје палим борцима у рату 1992-1995.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.07.2021
mp4 (95,76 MB)
Свечана академија
26.07.2021
mp4 (223,16 MB)
Обраћање министра Стефановића, 1. део
26.07.2021
mp4 (177,22 MB)
Обраћање министра Стефановића, 2. део