Министарство одбране Републике Србије
 
01.07.2021.

Јавни конкурс за пријем лица у својству војних службеника на служби у Војсци Србије



 
МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
СЕКТОР ЗА ЉУДСКЕ РЕСУРСЕ
УПРАВА ЗА КАДРОВЕ
расписује
 
ЈАВНИ КОНКУРС
за пријем лица у својству војних службеника на служби у Војсци Србије
у радни однос на неодређено време

 
ради попуне формацијских места у
 
I. Назив организационе јединице Министарства одбране или Војске Србије у којој се врши попуна формацијских места:
 
Проректорат за научноистраживачку делатност Универзитета одбране Министарства одбране Републике Србије
 
 
Формацијска места која се попуњавају:
 
1.1.1 Место рада: Београд.
 
У Одсеку за набавку и обраду библиотечке грађе и развој библиотечке делатности Одељења за библиотечку делатност – Универзитетска библиотека Проректората за научноистраживачку делатност:
 
документалист (ОАС 240) – 1 извршилац и
референт за стару и ретку књигу (ОСС 180) – 1 извршилац.
 
Општи услови конкурса:
да су кандидати пунолетни држављани Републике Србије;
да се против њих не води кривични поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности, односно да нису осуђивани за таква дела казном затвора у трајању дужем од шест месеци;
да имају одговарајућу стручну спрему за радно место за које конкуришу;
да су здравствено способни за дужности у Министарству одбране и Војсци Србије и
да им раније није престао радни однос у државном органу због теже повреде дужности из радног односа.
 
Посебни услови конкурса:
за радно место под бројем 1 може конкурисати лице које има завршене основне академске студије у трајању од четири године из друштвено-хуманистичких и информатичких наука (ОАС 240 ЕСПБ);
познавање енглеског језика;
положени модули 3, 4, 6 и 7 по ECDL стандарду;
 
за радно место под бројем 2 може конкурисати лице које има завршену вишу школу друштвено-хуманистичких наука у трајању од три године (ОСС 180 ЕСПБ) и
положени модули 3, 4, 6 и 7 по ECDL стандарду.
Сагласно одредбама члана 125. Закона о Војсци Србије, при избору за пријем у службу у својству цивилног лица на служби у Војсци Србије додатно се вреднује чињеница да је кандидат супружник, односно члан породице погинулог професионалног припадника Војске Србије, погинулог или умрлог од последица повреда задобијених у вршењу службе у Војсци Србије, дете палог борца, супружник професионалног припадника Војске Србије премештеног из једног у друго место службовања и супружник, односно члан породице професионалног војног лица.
Пробни рад је обавезан за све кандидате који први пут заснивају радни однос у државном органу. Пробни рад за радни однос заснован на неодређено време траје шест месеци и прати га непосредно претпостављени старешина, који након окончања пробног рада надлежном руководиоцу даје писано мишљење о томе да ли је лице задовољило на пробном раду. Лицу које не задовољи на пробном раду отказује се радни однос без његове писане сагласности и без права на новчану накнаду због отказа.

Начин конкурисања

Кандидати који испуњавају опште услове конкурса подносе молбу Ректорату Универзитета одбране и прилажу следећу документацију:
CV или кратку биографију;
копију личне карте (или одштампане очитане податке);
извод из матичне књиге рођених (оригинал или оверена фотокопија);
уверење о држављанству (оригинал не старији од шест месеци или оверена фотокопија);
оверена фотокопија дипломе о стеченој школској спреми (уколико кандидат не поседује диплому у тренутку подношења документације, признаће се и уверење о стеченој школској спреми, али је кандидат у обавези да на захтев Конкурсне комисије до окончања поступка по овом конкурсу достави оверену фотокопију дипломе о стеченој школској спреми);
уверење надлежног суда да се против кандидата не води кривични поступак због кривичног дела за које се гони по службеној дужности (оригинал не старији од шест месеци или оверена фотокопија);
уверење надлежног органа Министарства унутрашњих послова да кандидат није кривично осуђиван на казну затвора од најмање 6 (шест) месеци (оригинал не старији од шест месеци или оверена фотокопија);
уверење државног органа у којем је кандидат био на служби да му радни однос није престајао због теже повреде дужности из радног односа и
сертификат за положене модуле 3, 4, 6 и 7 по ECDL стандарду (оригинал или оверена фотокопија).
Поред лица из грађанства на конкурс се могу пријавити и лица која се налазе на служби у Министарству одбране или Војсци Србије у својству професионалног војног лица (официра, подофицира, професионалног војника), војног службеника, војног намештеника, односно државног службеника и намештеника. Наведена лица документа достављају преко својих војних пошта. Уз мишљење команданта јединице ранга батаљона потребно је доставити оверену фотокопију последње службене оцене и оверен и потписан картон основних и личних података КОЛП.
Сви докази о испуњености услова за пријем у службу достављају се као оригинали или оверене фотокопије. Уверења која се прилажу уз молбу, ако нису трајног карактера, не могу бити старија од 6 (шест) месеци.
НАПОМЕНА: Уколико лице конкурише за више радних места, доставља за свако радно место појединачне пријаве са потпуном документацијом.

Изборни поступак
Изборни поступак ће се спровести само међу кандидатима који испуњавају све услове конкурса за пријем на радно место.

Кандидати који доставе благовремену, дозвољену и потпуну пријаву на конкурс биће обавештени о термину одржавања провере знања и способности. Провера знања и способности спроводи се тако што кандидат на тесту знања одговара на питања бирањем једног тачног одговора или више тачних одговора. Провера знања и способности вреднује се тако што се одређује проценат тачних одговора. Кандидати са више од 50% тачних одговора могу да учествују у даљем току изборног поступка.

Кандидати који успешно прођу провере знања и способности биће упућени на психолошку процену. Психолошка процена кандидата врши се према критеријумима профила за цивилна лица, а у складу са степеном образовања потребним за формацијско место које се попуњава. Психолошка процена кандидата обавља се групним и индивидуалним психолошким испитивањем. Групно психолошко испитивање подразумева психолошку процену кандидата батеријом тестова. Индивидуално испитивање кандидата подразумева процену кандидата кроз психолошки интервју и друге психолошке технике.
Са кандидатима који успешно прођу психолошку процену конкурсна комисија ће обавити разговор и извршити њихово рангирање у складу с одобреним критеријумима, Одлуком о критеријумима за пријем цивилних лица на службу у Војсци Србије, јавним конкурсом и без јавног конкурса („Службени војни лист”, број 13/19 и 20/20).

Сва обавештења упућују се кандидату на адресу која је наведена у пријави за конкурс.

У изборном поступку биће примењени критеријуми прописани Одлуком о критеријумима за пријем цивилних лица на службу у Војсци Србије јавним конкурсом и без јавног конкурса („Службени војни лист”, број 13/19 и 20/20), а који обухватају просек оцена са нивоа школовања које је прописано за пријем на радно место (30% од укупног броја бодова), провера знања и способности (30% од укупног броја бодова), психолошку процену кандидата (30% од укупног броја бодова) и разговор са кандидатом (10% од укупног броја бодова).

За кандидате који испуњавају услове конкурса и уђу у најужи избор уз њихову писану сагласност биће извршена безбедносна провера.
Кандидати који уђу у најужи избор, пре пријема у радни однос, доставиће лекарско уверење о здравственој способности.
Лице задужено за давање обавештења о јавном конкурсу: Зорица Будимировић, војни службеник, телефон 011/3603-604.
Начин подношења пријаве

Пријаве на конкурс, са приложеним доказима о испуњености услова, доставити непосредно или поштом препоручено на адресу:
 
УНИВЕРЗИТЕТ ОДБРАНЕ Проректорат за НИД
Вељка Лукића Курјака број 1, Београд
са назнаком „за јавни конкурс – за радно место под редним бројем___”
У пријави за конкурс обавезно се наводи име и презиме кандидата, име једног родитеља, ЈМБГ, адреса на коју се кандидату достављају обавештења, број телефона, радно место за које се кандидат пријављује (обавезно навести редни број радног места), досадашње радно и стручно искуство кандидата, подаци о посебним знањима и вештинама и доказ у смислу члана 125. Закона о Војсци Србије.

Рок за подношење пријава за пријем у службу је 30 (тридесет) дана од дана објављивања конкурса у магазину „Одбрана”.

Неблаговремене, недопуштене, неразумљиве и непотпуне пријаве и пријаве уз које нису приложени сви потребни докази на тражени начин неће се узимати у разматрање и биће одбачене решењем против којег кандидат може изјавити жалбу старешини команде, јединице и установе Војске Србије, односно руководиоцу организационе јединице Министарства одбране који је непосредно претпостављени старешини команде, јединице и установе Војске Србије, односно руководиоцу организационе јединице Министарства одбране у којој се врши пријем цивилног лица у року од осам дана од дана достављања решења. Жалба не задржава извршење решења.