Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2021.

Предавање министра Стефановића полазницима Института за високе студије безбедности из области националне одбране Француске



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић одржао је данас у Дому Војске Србије предавање о стретешким питањима политике одбране наше земље групи од 35 полазника Института за високе студије безбедности из области националне одбране, који делује у оквиру Министарства Војске Републике Француске.

Француску делегацију предводио је директор Института генерал-потпуковник Патрик Дестремо, док је догађају присуствовао и амбасадор Републике Француске у Србији Жан-Луј Фалкони.
 
Министар Стефановић је истакао, на почетку излагања, да је блиска сарадња у области безбедности на глобалном и регионалном плану за Србију нарочито важна јер ствара услове за економски раст и развој.
 
– Уколико изузмемо период пандемије ковида19, питање стабилности је кључно за све инвеститоре који разматрају своје присуство у одређеној држави и региону – рекао је Стефановић.
 
Он је навео да Србија настоји да игра кључну улогу у мултилатералном приступу очувању стабилности у региону. Наша земља је, према његовим речима, посвећена сталном унапређењу свог система одбране како би била у могућности да одговори на све потенцијалне изазове.

Република Србија је опредељена да сва питања, нарочито када је реч о односима у региону, решава мирним путем и уједно је посвећена поштовању суверенитета и територијалног интегритета држава, рекао је министар.
 
Говорећи о војној неутралности Србије, Стефановић је објаснио да опредељење наше земље да буде војно неутрална подразумева да неће улазити ни у какве војне савезе, ни са Русијом, ни са Кином, нити са Северноатланском алијансом.
 
– Ми желимо да будемо војно неутрални и да зависимо искључиво сами од себе, што не значи да не желимо сарадњу са војним савезима – рекао је министар.
 
Он је подсетио да наша земља у оквиру Програма партнерство за мир већ 15 година успешно сарађује са НАТО, као и да сарађује успешно са другим државама, нарочито у домену заједничке обуке, војне индустрије и постизања стандарда за које Србија процени да су одговарајући.

– Наша сарадња са Русијом и Кином је такође значајна и она се у највећој мери заснива на војно-техничком аспекту и заједничкој обуци. Ми смо у вези наше сарадње са свим државама света врло транспарентни – рекао је Стефановић.
 
Министар је навео да је кључно стратешко опредељење Републике Србије да постане чланица Европске уније што се рефлектује и на аспект одбране, будући да то подразумева и интеграцију у заједничку безбедносну и одбрамбену политику ЕУ.
 
Стефановић се осврнуо и на предстојећу вежбу „Платинасти вук“ током које  је планирана посета начелника Генералштаба Оружаних снага Републике Француске генерала Франсоа Лекоантра, али и на значај сарадње са Француском у области одбране и подсетио на набавку Ербасових хеликоптера Х-145 и система „мистрал“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.05.2021
mp4 (105,16 MB)
Предавање