Министарство одбране Републике Србије
 
19.05.2021.

Кинa донирала 200.000 вакцина – доказ челичног пријатељства



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић дочекао је јутрос са амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо и министром здравља Златибором Лончарем на аеродрому „Никола Тесла“ авион којим је испоручена донација кинеског Министарства националне одбране у виду 200.000 вакцина против ковида-19. Осим донације, јутрос је уједно стигло и још 240.000 доза „синофарма“ које је Србија купила.   

Министар Стефановић изразио је захвалност Министарству одбране Народне Републике Кине и министру генералу Веи Фенгхеу који је испунио обећање дато приликом недавне посете Србији и нагласио да ће 200.000 доза „синофарма“ које добијамо као поклон бити приоритетно коришћене за вакцинисање припадника Министарства одбране и Војске Србије и њихових породица, али и за остало становништво.

– Војска је, наравно, користила и све остале вакцине које су стизале у Србију и тако ћемо наставити и даље. Ово је веома значајна ствар за нас, јер само имунизација може зауставити пандемију – рекао је министар одбране.

Он је још једном позвао припаднике Министарства одбране и Војске Србије, али и све друге грађане, да искористе прилику и вакцинишу се.

– Србија је успешна у вакцинацији, зато што има добре пријатеље као што је Кина. У тренутку када и Кина врши масовну имунизацију, одвојити више од 3,5 милиона доза „синофарма“, колико је до сада стигло у Србију, и то у тренутку када у свету нема довољно вакцина, јесте велико пријатељство – подвукао је Стефановић.

Он се још једном захвалио нашим кинеским пријатељима који су од почетка пандемије помагали и испоруком респиратора и вакцина.

– Захвални смо јер ће и ова донација помоћи да сви који бране нашу земљу и који су део система одбране буду заштићени, сигурни, и да могу да своје послове обављају на најбољи могући начин – изјавио је Стефановић.

Амбасадорка Народне Републике Кине Чен Бо изразила је велико задовољство због прилике да данас, заједно са министром Стефановићем и министром Лончаром, дочека нови контингент вакцине из Кине, у којем је донација вакцине Војске Кине Србији.

– То је још један доказ челичног пријатељства наше две земље, наша два народа и наше две војске. И кинеска и српска војска играју веома важну улогу у борби против епидемије у нашим земљама. – истакла је амбасадорка Бо.

Масовна вакцинација, према њеним речима, је од великог значаја за контролу епидемије.

– Веома се дивим успешној организацији масовне вакцинације и постигнутим резултатима у Србији и надам се да ће нови контингент вакцине из Кине и донација Војске Кине дати допринос масовној имунизацији у Србији – додала је Бо.

Одговарајући на питања новинара у вези са процесом вакцинације у Војсци Србије, Стефановић је нагласио да је војска један од стубова безбедности Републике Србије и да је вакцинација њених припадника од стратешког значаја.

 – Не можете имати војску која адекватно, квалитетно и ефикасано обавља своје задатке, ако њени припадници нису заштићени. Како можемо да кажемо припадницима војске „ви сте ти који ћете, у случају било какве опасности, бити у првим редовима, бићете најчвршћи стуб одбране српског народа“, ако су код куће или у болницама болесни од ковида. Дакле, подржавам вакцинацију припадника Војске – рекао је Стефановић.

Он је истакао и да људи у систему војног здравства, који су у том погледу најкомпетентнији, имају апсолутно поверење у вакцинацију и да се на ВМА вакцинисало више од 95 одсто запослених, што треба да знају сви који се двоуме да ли се треба вакцинисати.

– Ми смо покренули и кампању где наши војни лекари говоре о различитим дилемама везаним за вакцинацију, попут оних да ли вакцина може да измени ДНК, да ли је опасна и слично. Они су дали врло прецизна, детаљна и стручна објашњења. И драго ми је да људи имају прилику да чују да сви ти који говоре да не треба да се имунизујемо уствари немају никакве аргументе– рекао је министар и подсетио да је Србија земља која ни у једном тренутку није имала проблем да неко жели да буде вакцинисан, а да то не може.

У авиону који је јутрос долетео из Кине налазило се 440.000 доза Синофармове вакцине од чега је 200.000 донација Народноослободилачке армије Кине Војсци Србије.

– Вакцинацију медицинских радника сматрамо обавезном, иако одлука није још донета и у складу са тиме се и понашамо, а до сада је вакцинисано око 80 одсто здравствених радника – рекао је министар здравља Златибор Лончар.

Приликом дочека новог контигента кинеских вакцина "Синофарм", министар здравља је, на питање Тањуга да ли ће бити донета одлука о обавезној имунизацији медицинских радника, одговорио да ће се о томе размишљати уколико се процени да опада проценат вакцинисаних медицинара.

– Ми за сада имамо 80 одсто вакцинисаних здравствених радника. Сви запослени у здравству су озбиљни, одговорни људи који дају пример и другима – нагласио је Лончар.

Оно на шта ће се министарство фокусирати јесте вакцинација младих, каже министар и додаје да се мора разговарати са људима о томе да не постоје докази и чињенице који указују на то да је било која вакцина која се у Србији користи, штетна те да не изазива никакве последице.

– Вакцина спашава живот и помаже и вама, и нама, и вашим најближима, а и здравственом систему како бисмо се што пре вратили нормалном животу – закључује Лончар.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.05.2021
mp4 (167,55 MB)
Дочек
19.05.2021
mp4 (245,38 MB)
Изјава министра Стефановића
19.05.2021
mp4 (107,57 MB)
Изјава амбасадорке НР Кине Чен Бо
19.05.2021
mp4 (259,37 MB)
Изјава министра Лончара