Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2021.

Свечана академија поводом Дана победе у Народном позоришту



Председник Вучић: Да лаж не победи истину, а џелати не постану жртве

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је Свечаној академији која је поводом Дана победе над фашизмом одржана вечерас у Народном позоришту у Београду.

Свечаној академији су присуствовали и потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић је своје обраћање на свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом, почео стиховима “Крваве бајке” Десанке Максимовић, истичући да управо ти стихови, као и поема “Стојанка мајка Кнежопољка” Скендера Куленовића на најбољи начин описују трагедију српског народа и све што се догодило у Другом светском рату.

“Тешко је говорити данас, јер иако сви данас у савременом свету желе да кажу како поштују жртве ужаса рата, велики део на сваки начин и по сваку цену, покушава да промени ток историје, да жртву прогласи за џелата, а џелата за жртву”, поручио је председник Србије.

Председник Србије Александар Вучић поручио је да никада мање земаља није обележавало Дан победе над фашизмом, да у нашем региону присуствујемо дневном прекрајању чињеница и покушају потпуног фалсификовања историје и да је због тога на свима нама да не кријемо истину, већ да о свему отворено говоримо, како се не би десило да лаж победи истину.

Он је истакао и да није случајно што се данас ниподаштава улога Црвене армије и баца под ноге чињеница да је за слободу Европе животе дало 22 милиона Совјета, највише Руса.

“Србија и српски народ, ма где да је живео, јасно је рекао НЕ фашизму четрдесетих година прошлог века и ниједан други народ на простору бивше Југославије то није тако јасно и тако гласно рекао. Српски народ је предводио антифашистичку борбу, борећи се за голи живот, омогућивши да она на просторима бивше Југославије постане општенародни покрет, који је довео до коначног ослобођења”, рекао је председник Вучић.

“Рећи данас да није било тако, исто је што и рећи да смо безвредни, непотребни и сувишни, и то је нешто на шта Србија неће да пристане”, нагласио је председник Вучић.

“Немамо право на то, јер заборавити фашизам, то шта је био, представљао и значио, шта је желео и учинио, резултирало би само једним – омогућавањем да он у још гротескнијем облику поново настане. Зато данас подсећамо и упозоравамо да победници пишу историју, само онда када су спремни да у њој не лажу, у сваком другом случају та историја им се враћа да их коначно порази, а тај пораз после свих жртава које смо поднели, а који се мере милионима не пара, него голих живота, није опција на коју српски народ може и сме да пристане”, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је такође додао да српског народа нема довољно да поново може да издржи обезвређивање и да на њега неће пристати.

“Нећемо да пристанемо, посебно на такву врсту понижења овде у региону, посебно не од оних док је Београд био бомбардован, рушен, гажен, цвећем дочекивали Хитлерову војску и који су проводили најтежи погром и уништење једног народа на овим просторима икада, као што је то чињено над српским народом” рекао је председник Вучић, и додао да није случајно што покушавају на један бестијалан начин да забашуре и сакрију.

“Можда  би то било и разумљиво, да није покушаја бруталних и бесмислених, да од жртве Срба праве џелате и кривца за сопствена злодела. Тако су Срби данас криви и зато што су се супростављали усташама” рекао је председник Србије и додао да је поносан на чињеницу што предводи генерацију оних који хоће и чуваће мир, али који неће да погну главе и говоре неистине да би се некоме допали, већ ће храбро и достојанствено да штите своју прошлост, садашњост и будућност.

“Свет, регион у којем владају солидарност, сарадња, разумевање, завет је наших предака, завет који морамо да испунимо, јер се они јесу за то и ни за шта друго борили. За то да сви имамо исте шансе и иста права, за то да нам вредност одређује то што радимо, а не то да ли смо припадници једне или друге политике. Они који су победили фашизам, веома добро су све ово знали”, рекао је председник Вучић и додао да је права победа над фашизмом уједињење свих на овом континенету кроз принципе једнакости, солидарности и сарадње, кроз одбацивање свих теорија о мање и више вреднима.

“Ништа од тога неће бити могуће ако заборавимо и то што је проузроковало фашизам и на којим принципима и моралним начелима смо га победили. Одустати од њих, за нас и све остале значи одустати од будућности, оне у којој има места за све, оне у којој нико неће бити сувишан и безвредан”, нагласио је председник Вучић.

Осим председника Вучића, обратили су се и председавајући Председиштва БиХ Милорад Додик, као и председник Савеза удружења бораца народноослободиличких ратова Србије Видосав Ковачевић.

На крају свечане акдемије у организацији Владиног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, приређен је ватромет.

Академији коју је организовао Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије Владе Србије, присуствовали су и представници Народних скупштина Републике Српске и Републике Србије, министри у Влади Републике Србије, ветерани Другог светског рата, представници удружења и други.

Дан победе над фашизмом у Другом светском рату - 9. мај, као државни празник у Србији, обележен је низом догађаја током викенда, од полагања венаца, до концерата и ватромета, а тим поводом са Савске терасе уз највише војне почасти извршена је и почасна артиљеријска паљба.
photoФОТОГАЛЕРИЈА