Министарство одбране Републике Србије
 
05.05.2021.

Састанак министра Стефановића са амбасадором Мексика



Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас са новоименованим амбасадором Сједињених Мексичких Држава у Београду Карлосом Феликсом.
 
У име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије министар Стефановић је изјавио саучешће поводом трагичне погибије цивила у јучерашњој несрећи у Мексико Ситију.
 
Током састанка министар Стефановић изразио је задовољство због прилике да са амбасадором Сједињених Мексичких Држава разговара о питањима од стратешког значаја у области одбране, али и у оквиру унапређења укупних односа двеју земаља. Нагласио је да се ове године обележава 75 година од успостављања дипломатских односа Мексика и Србије.

Стефановић је захвалио на принципијелној подршци Мексика у одбрани принципа међународног права и очувања територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије у вези са једнострано проглашеном независношћу Косова.

Министар је истакао да Република Србија наставља да води балансирану политику одбране и непрестано ради на унапређењу и даљем квалитативном развоју односа у области одбране са свим државама и међународним организацијама, у складу са дугорочним стратешким опредељењем да задржи статус војно неутралне државе.
 
Он је нагласио да је важно и од обостране користи да се успостави сарадња у области одбране, укључујући и поље наменских индустрија две земље, а имајући у виду да су билатерални односи пријатељски и неоптерећени отвореним питањима.
 
Амбасадор Карлос Феликс захвалио је на пријему, изразивши наду да ће Република Србија и Сједињене Мексичке Државе успоставити сарадњу у области одбране у наредном периоду и подићи сарадњу на виши ниво у свим областима од заједничког интереса.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.05.2021
mp4 (80,65 MB)
Састанак