Министарство одбране Републике Србије
 
01.05.2021.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"



Месец у коме је Војска обележила свој празник, у знак сећања на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, осим свечарски, већ традиционално, протекао је у знаку бројних активности чији би заједнички именитељ могло бити – поштовање, усмерено не само на историју већ и на јединице и саставе, вредне људе и оне од науке. Поштовање лекара и медицинског особља, домаће памети и дела, али и нови однос државе према правима и социјалном статусу припадника, уз поруку младим образованим људима да им Војска отвара врата за рад, напредовање и остварење професионалних амбиција.

О свему овоме, уз детаљну причу о Здруженој тактичкој вежби „Одговор 2021”, с које је Србија послала поруку да располаже ефикасном војном силом која је у стању да реагује у случају угрожавања безбедности земље – читајте у рубрици У ФОКУСУ.

Мајски број отвара ИНТЕРВЈУ с Емиром Кустурицом који, идентификујући знаке времена у коме живимо, између осталог, истиче да у време апсолутне доминације идеологије и идеолошког приступа имамо мале шансе да се одбранимо ако се не ухватимо за властито корење и из њега не креирамо нашу аутентичну слику света.

У рубрици СТАЈНА ТАЧКА доносимо текст о психолошким аспектима ковида 19, у коме психолози из система одбране износе искуства стечена током године за нама, у којој су на различитим линијама одбране од пандемије пружали подршку оболелима, али и онима који су тешко поднели промене уобичајене животне рутине због дуготрајне ванредне ситуације.

Излазећи у сусрет очекивањима читалаца, у рубрици СИСТЕМ доносимо низ садржајних и брижљиво одабраних текстова, илустрованих атрактивним фотографијама наших фоторепортера. Отвара је прича о актуелном тренутку 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле, која је обележила шест деценија постојања, а ту је и осврт на евалуацију индивидуалне обучености војника на добровољном служењу војног рока, који су, након што су у центре за обуку дошли почетком марта, на недавној дводневној завршној провери показали да интензиван шестонедељни рад није био узалудан. СИСТЕМ доноси и репортажу из нишког Центра за обуку паса, текст о десетој ротацији Војске Србије у мултинационалној операцији MINUSCA у Централноафричкој Републици, као и о Дану Центра за примењену математику и електронику Војске Србије.

У рубрици ВОЈНА ТЕХНИКА, „Одбрана” доноси текст сарадника Владе Радуловића о вишецевним лансерима ракета „флаута” и „пиштаљка”, ГЛОБАЛНО – осврт Чедомира Поповића на светску трговину наоружањем, а у рубрици ПОГЛЕДИ препоручујемо вам текст поводом Дана победе, под насловом „Лице рата”, који говори о још увек тешко процењивим размерама људских и материјалних губитака Совјетског Савеза у Другом светском рату. У истој рубрици читајте и чланак потпуковника др Бранислава Милосављевића о Великој Британији после Брегзита, писан из визуре актуелног тренутка.

КУЛТУРА доноси осврт на изложбу „Април ‘41”, приређену у Дому Војске Србије, поводом осам деценија од почетка Другог светског рата на територији наше земље, а рубрика ТРАДИЦИЈА текст о активностима пријатеља и ветерана 72. бригаде за специјалне операције, које се не своде само на обележавање важних историјских датума, већ су и хумане, па бивши специјалци бригом за рањене колеге и породице преминулих стварају нову историју.

ИСТОРИЈА у мајском броју магазина, поводом Дана Војске Србије, доноси текст пуковника др Слободана Ђукића „Главни генералштаб српске војске 1876–1912”, који се бави у српској публицистици веома ретком темом – српским војним стожером уочи Великог рата.

Много је разлога да на време обезбедите свој примерак мајског издања „Одбране”.

САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 348
НАСЛОВНА
 
К2
ЧЕСТИТКЕ ПОВОДОМ ДАНА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ – И ЧИТАЊЕ
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Здружена тактичка вежба „Одговор 2021”
ТРЕСЛИ СЕ И БРДА И РАВНИЦА
 
Стр. 8
Активности Министарства одбране и Војске Србије током априла
КЉУЧНА РЕЧ ПОШТОВАЊЕ
 
ИНТЕРВЈУ
Стр. 12
Емир Кустурица о времену у коме живимо
АУТОХТОНИ СРПСКИ КОД
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 16
Психолошки аспекти ковида 19
У ИШЧЕКИВАЊУ НОВЕ НОРМАЛНОСТИ
 
СИСТЕМ
Стр. 24
Шест деценија 241. ловачко-бомбардерске авијацијске ескадриле
ВРЕМЕ КОЈЕ ОБЕЋАВА
 
Стр. 28
Евалуација индивидуалне обучености војника
УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРВИ ДЕО ОБУКЕ
 
Стр. 30
Један дан у Центру за обуку паса у Нишу
ЧЕТВОРОНОЖНИ ВОЈНИЦИ
 
Стр. 34
Десета ротација Војске Србије у мултинационалној операцији MINUSCA
ИЗМЕЂУ ЗЕМЉЕ И НЕБА АФРИКЕ
Стр. 39
Дан Центра за примењену математику и електронику Војске Србије
ЉУДИ КОЈИ ЧИТАЈУ И СТВАРАЈУ ТАЈНЕ
 
ВОЈНА ТЕХНИКА
Стр. 42
Вишецевни лансери ракета „флаута” и „пиштаљка”
БЕЛОРУСКИ ВАТРЕНИ ДУЕТ
 
ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ
Стр. 48
Светска трговина наоружањем
ВРТОГЛАВА РАВНОТЕЖА
 
Стр. 49
Kуда иде Велика Британија?
ПРОЦЕС НЕПРЕКИДНОГ ПРЕГОВАРАЊА
 
Стр. 54
Поводом Дана победе 
ЛИЦЕ РАТА
 
КУЛТУРА
Стр. 58
Изложба „Април ‘41”
ПРКОС ЗАБОРАВУ
 
ТРАДИЦИЈА
Стр. 62
Пријатељи и ветерани 72. бригаде за специјалне операције
НАЧИН ЖИВОТА САДРЖАН У БРОЈУ 72
 
ИСТОРИЈА
Стр. 66
Поводом Дана Војске Србије – Главни генералштаб српске војске 1876–1912.
НЕШТО О НАШОЈ ЗЕМАЉСКОЈ СНАЗИ
 
ОГЛАСИ
Стр. 72
Сервисне информације, конкурси
 
К3
ЉУДИ И ДОГАЂАЈИ
Најстарији читалац „Одбране”
НЕ МОЖЕ БЕЗ СВОГ ЛИСТА