Министарство одбране Републике Србије
 

Церска битка – прва победа Антанте



 
Церска битка – прва победа Антанте
12–19. август 1914.
 
Средином августа 1914. године српска Врховна команда била је у ишчекивању где ће и на ком правцу бити главни удар аустроугарских снага. Обавештајни подаци сугерисали су удар преко Дрине, али војна логика је налагала прелазак преко Саве и Дунава и наступање долином Мораве у средиште државе. У складу са тим биле су распоређене три српске армије.

Када је постало јасно да је аустроугарска армија кренула преко Дрине ка Ваљеву и преко Саве на Шабац, српска војска отпочела је марш маневар ка планини Цер и ка Шапцу. Непријатељ је, нажалост, био бржи. Пали су Шабац и Лозница. Бројне избеглице почеле су да беже из окупираних територија.  
Српска војска је у маневарском маршу прелазила и по 50 километара дневно. Комбинована дивизија ишла је ка Церу, Шумадијска је имала наређење да ослободи Шабац. Коњичка дивизија упућена је у Мачву, на споју ове две дивизије.

У марш маневру српске војске, на обронцима Цера, дошло је до ноћног боја у сусрету. Челни 2. Прекобројни пук први је нагазио на уснуле делове непријатаља. Остали пукови улазили су у борбу како су пристизали. Планина се проламала од експлозија српских ручних бомби, поклича, звукова трубе…

Српске трупе су у ноћној борби 15. на 16. август потпуно растројиле непријатељску 21. дивизију. Три дана трајале су борбе на Церу и Иверку. Непријатељ је 19. августа сломљен и кренуо је у повлачење ка Дрини. У наредних неколико дана ослобођен је Шабац, као и цела територија Краљевине Србије.
Аустроугари су на бојишту оставили око 4.500 заробљених и рањених војника. Заплењена је и велика количина, око 25.000, топова, хаубица, коња, пушака и митраљеза. Српска војска је у борбама на Церу имала 2.000 погинулих, а око 16.000 војника избачено је из строја.

После повлачења аустроугарских трупа из Србије српски војници су у Мачви и Поцерини затекли преко 2.000 унакажених тела цивила, побијених рањеника и бројне порушене куће, цркве и јавне зграде.

За успех у Церској бици генерал Степа Степановић добио је чин војводе. Била је то прва савезничка победа у Великом рату, која је дошла у тренутку док су остале чланице Антанте губиле битке на другим фронтовима. Битка на Церу је велика победа српске војске над знатно надмоћнијим непријатељем.
 
Др Миле Бјелајац
Институт за новију историју Србије
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА