Министарство одбране Републике Србије
 

Војвода Петар Бојовић



Војвода Петар Бојовић
1858–1945.
 
Петар Бојовић рођен je 16. јула 1858. у селу Мишевићи код Нове Вароши. По завршетку нижих разреда гимназије 1875. године ступио је у 12. класу Артиљеријске школе. Учествовао је у српско-турским ратовима као писар и ордонанс. Школовање је окончао по завршетку ратова.

Још као питомац интересовао се за савремене токове војне науке и превођење значајних дела европских војних писаца на српски језик. Официрску службу започео је у артиљерији, да би врло брзо био преведен у коњицу. Као командир вода у коњици учествовао је у српско-бугарском рату 1885. године.

По завршетку рата наставио је службу у Краљевој гарди. Жеља за личним усавршавањем и напредовањем у струци одвела га је на генералштабну припрему. Објавио је и своја прва дела из области војне теорије и праксе. У коњичким јединицама француске војске провео је шест месеци на стажирању. На свој захтев као мајор преведен је у пешадију.

У периоду непосредних припрема српске војске за рат с Турском био је командант дивизијске области, начелник Оперативног одељења и помоћник начелника Главног генералштаба. Пред балканске ратове командовао је Коњичком дивизијом, а у њима је обављао дужност начелника штаба 1. Армије. Неспорне заслуге за ратне успехе трупа те армије учиниле су га човеком од највишег поверења регента Александра, који је командовао 1. Армијом. По окончању балканских ратова командовао је трупама српске војске у новоослобођеним областима.

На почетку Првог светског рата постављен је на дужност команданта 1. Армије, која је у почетку била концентрисана на великоморавском правцу. Предводио је трупе у офанзиви на простору Срема септембра 1914. године. Након рањавања смењен је с дужности.

У јесен 1915. године поново се нашао на челу трупа Нових области. Иако као командант у тим операцијама није имао среће, на иницијативу регента Александра у Скадру је у децембру 1915. постављен на место начелника Штаба Врховне команде. На том положају био је до лета 1918, кад је због неслагања са савезничком командом смењен и постављен за команданта 1. Армије. Успешно је водио операције 1. Армије 1918. године, због чега је унапређен у чин војводе.

Након рата војвода Петар Бојовић био је командант Прве армијске области и начелник Главног генералштаба. Пензионисан је 1922. године.
У краткотрајном Априлском рату 1941. године био је помоћник врховног команданта. Умро је 19. јануара 1945. у Београду.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА