Министарство одбране Републике Србије
 

Војвода Живојин Мишић



 
Војвода Живојин Мишић
 
Живојин Мишић рођен је 19. јула 1855. у селу Струганик код Мионице. По завршетку основне школе и нижих разреда гимназије, 1874. ступио је у 11. класу Артиљеријске школе.

Са својим класним друговима, будућим војсковођама Степом Степановићем и Михаилом Живковићем, Живојин Мишић је као питомац-наредник учествовао у српско-турским ратовима вођеним 1876. и 1878. године. Тада је стекао прва ратна искуства, први официрски чин и прва одликовања.

У Београд се вратио ради завршетка школовања. Мирнодопску официрску службу започео је у пешадији. Још као командир вода и чете истицао се бистрином ума и самосталношћу при доношењу одлука.

Учествовао је у српско-бугарском рату 1885. године. Упркос брзом српском поразу, као командант батаљона испољио је сјајне квалитете.

По завршетку рата као државни питомац завршио је у Аустроугарској школу гађања у Бруку на Лајти.

При Главном генералштабу под руководством Радомира Путника брзо је постао један од водећих официра своје генерације. Обављао је дужности од начелника штаба дивизијске области до помоћника начелника Главног генералштаба. Био је и ађутант краља Александра Обреновића.

Упоредо с најодговорнијим командним и штабним дужностима у српској војсци Мишић је био и професор Стратегије на Војној академији. Своја предавања сабрао је и објавио у посебној књизи под насловом „Стратегија”. То дело представљало је капиталан допринос развоју војне мисли у Србији у наредном периоду.

Као присталицу свргнуте династије Обреновића, Карађорђевићи су га пензионисали 1904. године. Пристао је да буде реактивиран тек 1909, након што му је испуњен захтев да му је гарантован ранг који је имао у моменту пензионисања.

Током балканских ратова био је помоћник начелника Штаба Врховне команде. Означен је као кривац за упад албанских група на српску територију 1913. године и поново је пензионисан.

Са избијањем Првог светског рата пуковник Живојин Мишић је реактивиран. Нашао се на месту помоћника начелника Штаба Врховне команде. У јеку Колубарске битке преузео је команду над ослабљеном и деморалисаном 1. Армијом. Својим знањем, непосредношћу, вештим командовањем и ведрином духа пресудно је утицао на победоносни исход Колубарске битке. Због тога је унапређен у чин војводе.

Првом армијом командовао је у операцијама током повлачења 1915, као и на Солунском фронту. На чело Штаба Врховне команде дошао је 1918. године. Предводио је победоносну офанзиву српске војске на крају рата. После рата био је начелник Главног генералштаба.

Војвода Живојин Мишић умро је у Београду 20. јануара 1921. године.
 
Др Александар Животић
Филозофски факултет у Београду


 
photoФОТОГАЛЕРИЈА