Министарство одбране Републике Србије
 

Жене у Великом рату



Жене у Великом рату
1914–1918.
 
У Великом рату жене у Краљевини Србији биле су принуђене да се баве пословима који су традиционално сматрани мушким. По ондашњим схватањима њима није било место на фронту. Међутим, забележено је учешће неколико жена. Њихове мотиве објаснила је Софија Јовановић, хероина балканских ратова и Првог светског рата: „Ми смо, у то време рат схватили као сваку другу несрећу, као непогоду, као поплаву или пожар, од кога се треба штитити заједно, удруженим снагама и… после… кад све мине и сврши се војна, да свако буде оно што је био...”

У биткама на Церу, Дрини и Колубари, али и приликом одступања српске војске у јесен 1915. године, у борбама су учествовале Милунка Савић, најодликованија жена Великог рата, затим Славка Томић, Софија Јовановић, као и Словенка Антонија Јаворник, која је тада променила име у Наталија Бјелајац.

На Солунском фронту, поред ових ратница, раме уз раме са мушкарцима била је и Енглескиња Флора Сендс.

У Топличком устанку, једином који је избио на окупираним територијама у Великом рату, жене су имале значајну улогу. Оне су допремале муницију, превозиле рањенике, чувале стражу, носиле хитне вести и писма, доносиле воду и храну. Биле су и борци.

Жене су, може се рећи, традиционално учествовале у санитету српске војске. Биле су болничарке у рату против Угарске и Бугарске, као и у два балканска рата.

У Првом светском рату биле су лекари у војним болницама у позадини. Многе од њих су као болничарке помагале у неговању рањеника. Међу њима је била и сликарка Надежда Петровић, која је преминула од тифуса у ваљевској болници.

Жене су ишле и у обилазак војника на фронту. У сведочанствима савременика налазе се описи типичних призора на путевима Србије почетком рата.
Многе жене, натоварене тешким торбама, ишле су десетинама километара пешице да би виделе синове, браћу, мужеве и донеле им преобуку и храну.

У окупираној Србији оне су обављале значајан део привредних делатности. Поред својих обавеза у кући и бриге о деци, биле су принуђене да раде и послове које су обављали мобилисани мушкарци који су се налазили на Солунском фронту. Напори које су тада чиниле, борећи се да преживе и очувају породицу, не могу се посматрати одвојено од онога што су мушкарци у униформама учинили на борбеним линијама. Зато се сматра да су жене одиграле веома важну улогу како у одбрани, тако и очувању Србије током Великог рата.
 
Др Божица Младеновић
Филозофски факултет у Нишу
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА