Министарство одбране Републике Србије
 

Флора Сендс – прва жена официр у српској војсци



Флора Сендс – прва жена официр у српској војсци
 
Флора Сендс, „наша Енглескиња”, како су је звали српски војници, рођена је 1876. године у Јоркширу. На почетку Великог рата имала је 38 година. У младости је учила да јаше, пуца из ватреног оружја и вози аутомобил. Била је авантуристичке природе, прва жена која је учествовала у аутомобилским тркама у Великој Британији. Уочи Великог рата завршила је курс за болничарке.

У лето 1914. године Флора Сендс упознала је у Лондону Мејбел Грујић, која је окупљала болничарке и хирурге за Англо-америчку јединицу. Са медицинским особљем Елси Инглис кренула је у помоћ српској војсци и народу.

Прво је боравила у Нишу, српској ратној престоници, одакле је отишла у Крагујевац. За време епидемије тифуса упућена је у ваљевску болницу, где се разболела од тифуса. Успела је да се избори са болешћу и вратила се у Енглеску, где је прикупљала помоћ за рањене и болесне у Краљевини Србији. Од прикупљених 2.000 фунти купила је 120 тона санитетског материјала и послала у Србију.

Када је у јесен 1915. уследио поновни напад трупа Централних сила, Флора Сендс кренула је у Србију. У намери да буде што ближе фронту, прихватила је понуду да ступи у амбуланту Другог пешадијског пука „Књаз Михаило”. Убрзо је постала борац Гвозденог пука, а пуковник Димитрије Милић, трећи ратни командант Гвозденог пука, обезбедио јој је официрске привилегије – кобилу Дијану и посилног Драгутина.

Флора Сендс је била у Четвртој чети, којом је командовао Јанаћко Јовић, више пута одликовани официр. Када је угледао Флору, прокоментарисао је: „Што ми савезници не пошаљу оружје и муницију, него жену, конзерве и чарапе”. Међутим, ускоро је био одушевљен њеном хладнокрвношћу под паљбом и вештином којом је руковала пушком. Приликом повлачења преко Албаније између Флоре и Јанаћка родила се љубав.

Исцрпљена српска војска боравила је на Крфу до опоравка. Крајем априла 1916. године војници су пребачени на Солунски фронт. У лето је дошло до Горничевске битке, а потом су уследиле битке на Кајмакчалану и на Црној реци. Јанаћко Јовић погинуо је на положају Чуке, а Флора је на коти 1212 тешко рањена. Опорављала се у болници у Солуну, где је за исказану храброст у борби добила Карађорђеву звезду. Тако је постала прва странкиња која је добила највише српско војничко одликовање. Због тешких повреда послата је на привремени опоравак у Бизерту. Учествовала је у пробоју Солунског фронта, где се посебно истакла у борбама на Овчем пољу.

Флора Сендс је прва жена официр у српској војсци. Након рата произведена је у чин резервног пешадијског потпоручника. За храброст показану у рату Краљевина СХС одликовала је Златном медаљом за храброст, Карађорђевом звездом и Албанском споменицом.

O Флори Сендс тада су писале и енглеске новине, била је медијска сензација јер женама у западној Европи није било дозвољено да се боре и да буду на првој линији фронта.
 
Др Божица Младеновић
Филозофски факултет у Нишу
         
 
 
 
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА