Министарство одбране Републике Србије
 

Српска војска на Крфу



Српска војска на Крфу
јануар–април 1916.
 
Након што су савезници донели одлуку да целокупна српска војска са Албанског приморја буде пребачена на грчко острво Крф, француске војне снаге су 7. јануара 1916. заузеле то острво. Десетак дана касније на острво Крф стигли су и први српски војници.

Војници су се у почетку искрцавали на Гувију и острво Лазарет, одакле су по обављеном лекарском прегледу пребацивани на Крф. Болесни и изнемогли одвајани су и упућивани на острво Видо, у близини града Крфа.

Први транспорт регрута, дечака старости од 17 до 19 година, стигао је на Видо 18. јануара 1916. године. У наредним данима просечно је дневно пристизало од 4.000 до 5.000 људи.

Физички исцрпљени и болесни српски војници првих дана по доласку на Крф изгледали су изузетно лоше. Многи од њих били су живи костури, имали су једва 30–40 килограма. У тим данима велики број српских војника страдао је од цревних и плућних болести. После тромесечног повлачења и скоро 800 километара пређених пешке, организам више није могао да издржи.

На малом и каменитом острву Видо више није било места за сахрањивање српских војника. Њихова тела превожена су чамцима и полагана у дубине мора. Тако је настала Плава гробница, један од најдраматичнијих и најтужнијих тренутака српске историје.

На грчком острву Крф умрло је око 7.000 српских војника. То су биле последње жртве Албанске голготе.

Но уз добру климу и редовну храну српски војници су се врло брзо опорављали. Поново се чуо корак и марш војничких цокула. У логорима се играло српско коло. Крфским маслињацима одзвањале су српске песме. „Тамо далеко”, једна од најлепших српских песама, настала је на Крфу.

Опорављена и реорганизована српска војска већ половином априла 1916. године започела је с пребацивањем на Солунски фронт, а само неколико месеци касније однела је и прву победу и вратила део одузете територије.
 

Др Александар Животић
Филозофски факултет у Београду
 
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА