Министарство одбране Републике Србије
 
13.11.2020.

Војно здравство јаче за 136 медицинара



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас у Војномедицинској академији решења о пријему у службу на неодређено и одређено време у Управу за војно здравство Министарства одбране. Он је нагласио да је примљено 136 младих, медицинских техничара, лекара, фармацеута и других медицинских радника, не само у Војномедицинску академију у којој ће радити њих око 90, већ и у друге војномедицинске установе.

- Следећи поруку коју је упутио и председник Вучић за јачање здравства и капацитета наше војске, ова важна институција добија потребно појачање и јача у својим људским ресурсима, како бисмо могли да пружимо пуну бригу, пажњу и медицинску заштиту свим грађанима Србије - рекао је министар Стефановић.

Министар одбране истакао је да осим актуелне борбе против корона вируса, војномедицинске установе свакодневно пружају медицинску заштиту грађанима Србије у свим ситуацијама када им је та врста помоћи потребна.

- ВМА данас ради 24 сата. Можете доћи у сваком тренутку и обратити се за помоћ врхунским лекарима који ће се борити да вас излече и да вам помогну - рекао је министар Стефановић, нагласивши да је ВМА један од стубова и ослонаца не само војног здравства, већ здравства у Србији уопште.

О значају војног здравства и раније и данас, министар Стефановић говорио је после обиласка изложбене поставку о војном санитету у Првом светском рату и борби против тифуса изложену у холу ВМА, која сведочи да је војни санитет увек био ослонац грађанима, и у најтежим ратним годинама, као и данас у борби током пандемије вируса Ковид-19.

- Изложба показује колико су се људи у војном санитету тада борили са тифусом који је у Првом светском рату био највећа пошаст која је нас задесила, од кога је умрло више од 235.000 људи у три таласа, али показује и колико су се војни лекари и војноздравствено особље борили да заштите своју војску и своје становништво у најтежим тренуцима. Повукао бих паралелу, јер то видим и данас. Када се Ковид-19 појавио, војни лекари, сестре, техничари и друго особље нису бежали, нису се склањали, нису оклевали, већ се од првог дана до данас боре да у сваком тренутку буду на бранику своје отаџбине, да помогну свом становништву и да заштите снагу своје војске у медицинском смислу и на томе им честитам. То људи који су заслужили свако поверење, сваку пажњу и сваки респект - нагласио је министар одбране.

Он је честитао новим припадницима војног здравства и поручио да се од њих много очекује, да  буду на висини задатка коју показују старије колеге и штите своју Србију, своју војску и свој народ. Због препорука Кризног штаба и мера Владе Републике Србије током пандемије вируса Ковид-19, данас су уручена само два решења.

Један од 136 нових припадника војног здравства је специјалиста анестезиологије Милош Петковић, који има 34 године и који је специјализацију завршио управо у ВМА. Он је захвалио Министарству одбране, министру Стефановићу и начелнику ВМА на указаном поверењу.

- Захвалан сам на пруженој прилици и велика ми је част што ћу бити део лекарског тима ВМА - истакао је Петковић.

Аница Божовић завршила је Високу медицинску школу у Земуну и данас је захвалила на указаном поверењу министру Стефановићу, начелнику ВМА и главној сестри за то што је и она међу новим припадницима војног здравства.

- Ово ми много значи за даље усавршавање и да тежим ка већем успеху - рекла је двадесетседмогодишња Аница Божовић.

Током данашње посете, министру Стефановићу представљени су рад и мисија једне од највећих војних болница на овим просторима, као и историјат те војноздравствене установе о чему је говорио начелник ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић.

Министар Стефановић обишао је хипербаричну комору, а потом се уверио у то како ради Центар хитне помоћи ВМА и како функционише пријемно-тријажно одељење постављено испред Центра, формирано 17. марта, где је од почетка епидемије коронавируса прегледано више од 60.000 пацијената.

Данашњем обиласку присуствовао је и начелник Управе за војно здравство Министарства одбране генерал-мајор др Угљеша Јовичић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.11.2020
mp4 (127,07 MB)
Обилазак
13.11.2020
mp4 (267,74 MB)
Изјава министра Стефановића
13.11.2020
mp4 (31,05 MB)
Изјава Анице Божовић
13.11.2020
mp4 (23,11 MB)
Изјава Милоша Петковића