Министарство одбране Републике Србије
 
04.10.2020.

Државна комеморативна свечаност на стратишту у Јајинцима



У Меморијалном парку у Јајинцима данас је одржано комеморативно окупљање посвећено Дану сећања на страдање Срба, Рома и Јевреја и очувању достојанственог сећања на више десетина хиљада жртава у Другом светском рату на овом стратишту код Београда.

Државну комеморативну свечаност предводила је председница Владе Србије Ана Брнабић која је положила венац и уписала се у Спомен-књигу.

Премијерка Брнабић у свом обраћању истакла је да “бранећи независност, слободу и интересе Србије, следимо примере предака и исписујемо још једно поглавље у слободарској историји наше земље”. Премијерка је нагласила да настављамо самоуверено да чувамо антифашитичке вредности и да “пламен слободе Србије наставља и наставиће вечно да живи".

После церемоније полагања венаца, скупу се обратио и председник Удружења „Јасеновац“ Милинко Чекић који је преживео усташки логор.

Комеморативном скупу присуствовали су министри у Влади Србије, државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, пуковник Жељко Гавриловић, заменик команданта Гарде Војске Србије, представници Града Београда, дипломатског и војно-дипломатског кора, ромских и јеврејских организација, некадашњи заточеници логора смрти током Другог светског рата, ратни ветерани.

Јајинци су највеће место страдања у Другом светском рату у Србији, јер су нацисти од 1941. до 1944. године на том месту убили више од 60.000 људи - Срба и Јевреја, припадника Народноослободилачког покрета, антифашиста и оних који се нису мирили са окупацијом земље и пружали отпор окупатору.

Меморијални парк у Јајинцима, у оквиру ког се налази и споменик страдалима, отворен је 20. октобра 1964. године, поводом две деценије од уласка партизанских снага у Београд.