Министарство одбране Републике Србије
 
02.10.2020.

Министар Вулин: Војска ће бити спремна ако се епидемија понови



Министар одбране Александар Вулин и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић обишли су данас припаднике 246. батаљона АБХО у касарни „Цар Лазар” у Крушевцу и присуствовали приказу мобилне платформе за деконтаминацију, новог средства које се налази на трупном испитивању у том батаљону.


Том приликом министар Вулин је рекао да се АБХО јединице опремају и припремају да буду спремне да помогну цивилним властима где год и кад год то буде потребно.
 
- Током интензивне борбе са Ковидом-19, АБХО јединице дале су свој немерљив допринос, помагале су где год је било потребно. Управо због тога, извлачећи поуке и искуства из времена које је за нама, припремамо се за будућност која не мора увек да буде добра. Зато смо припремили и нова возила и нова средства. Зато смо на основу искустава за време борбе са Ковидом-19 видели шта нам фали и шта нам је потребно – поручио је министар Вулин.
 
Људство, организација и техника АБХО компоненте у војсци мора да се прошири, наглашава министар одбране и истиче да тренутно затишје по питању вирусне инфекције Ковида-19 не сме да нас учини опуштенима, већ морамо бити спремни за све што долази. Такође, министар Вулин је поручио да ће Војска Србије бити кадровски, материјално и технички спремна за сваки изазов који може да се нађе пред њом.
 
Мобилна платформа за деконтаминацију је средство које развија Војнотехнички институт, а од 24. септембра нулта серија овог средства налази се на трупном испитивању у 246. батаљону АБХО.

Командир вода за обезбеђење нуклеарних и хемијских удеса у 246. батаљону АБХО поручник Рајко Гујаничић истиче да мобилна платформа за деконтаминацију има бројне предности и да може заменити пет техничких средстава у војсци – аутомобил-цистерну за деконтаминацију, аутомобил-цистерну за воду, навално возило за гашење пожара, Розен-Бауер пумпу за испумпавање воде, као и сани-џет уређај за деконтаминацију.
 
- Данас смо имали прилику да представимо платформу за деконтаминацију, намењену за радиолошку, биолошку и хемијску деконтаминацију људи, наоружања и техничких средстава. Осим тога, возило може бити коришћено за испумпавање воде из поплављених подручја, асанацију бојишта и гашење пожара. Интеграцијом и развојем овог средстава, у војсци је пет уређаја замењено једним средством – рекао је поручник Гујаничић, додајући да је уз помоћ мобилне платформе могућа и деконтаминација ваздухоплова, артиљеријских оруђа и возила виших од три метра.

Поручник Гујаничић наглашава да модернизација АБХО службе свима много значи, као и да ново средство представља додатни импулс свим припадницима те службе да и даље поуздано и предано раде свој посао, свесни тога да се у њих улаже.
 
Након данашњег обиласка, командант Центра АБХО пуковник Сибин Динчић уручио је министру Вулину Плакету тог центра.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.10.2020
mp4 (94,99 MB)
Изјава министра Вулина
02.10.2020
mp4 (80,84 MB)
Изјава поручника Гујаничића
02.10.2020
mp4 (164,81 MB)
Обилазак