Министарство одбране Републике Србије
 
27.09.2020.

Министар Вулин: Пронађен је снимач параметара који ће помоћи у даљој истрази пада авиона МиГ-21



- Када изгубите тако младе и драге људе можете само да покушате да разумете бол њихових породица. То је страшан ударац за целу Војску Србије и за Србију. Када се узгуби један људски живот то је трагедија. Када изгубите два пилота, два официра, два припадника Војске то је трагедија коју не осећају само њихове породице, које су наравно највише погођене, него осећа читава земља, читава нација - рекао је министар одбране Александар Вулин гостујући у јутарњем програму Телевизије ПРВА и још једном изјавио најдубље саучешће породицама пилота.

Како је истакао министар Вулин, јуче је заједно са начелником Генералштаба, командантом Ратног ваздухопловства и командантом 204. ваздухопловне бригаде посетио породице погинулих пилота и како је нагласио „то речима не може да се опише, нити постоје речи утехе“.

- То су људи који су посветили свој живот томе да будемо безбедни. То је био њихов посао, њихова мисија и  управо у тој мисији су изгубили животе – рекао је министар Вулин.

Према његовим речима, војне комисије су завршиле са теренским радом и да су сви материјални докази прикупљени, да су остаци летелице уклоњени и пренети у Ваздухопловни завод те додао да је пронађен и снимач параметара.

- Наши стручњаци ће видети које је податке забележио, он бележи само параметре лета, не и разговор пилота као „црна кутија“. Видећемо како је функционисао авион у тим тренуцима и како су пилоти управљали. Сада у Команди Ратног ваздухопловства обе комисије, једна под командом бригадног генерала Поповића, друга под командом бригадног генерала Бјелића, проучавају све доказе и веома брзо ће изаћи са закључцима. Када кажем врло брзо не могу да се обавежем на било какво време, датум или дан, то је посао стручњака – нагласио је министар одбране и додао да нико у војсци не може да нареди комисији да ради брже или спорије и да су оне самостални органи.

Како је објаснио министар Вулин, сви ти подаци се достављају Тужилаштву и оно је то које даље одлучује о случају, јер „не може Војска да спроводи поступак“.

- Ми прикупљамо доказе, дајемо одговарајуће закључке и све предамо Тужилаштву. Нама је веома важно да знамо зашто се ово десило и због припадника и због будућности – рекао је министар одбране и поручио да није ово нешто што се дешава само Војсци Србије и подсетио на трагедију у Украјини када је пре пар дана у авионској несрећи погинуло 26 кадета.

Такође, министар је говорио и о трагедијама ваздухоплова у армијама света и истакао да је један од најсавременијих авиона Ф-35 у протеклих неколико година пао три пута, да је ваздухопловство Сједињених Америчких Држава у протеклих пет година изгубило 133 пилота и чланова посаде.

- Једна од најмоћнијих војски света лети на авионима просечно старим 30 година. Није то нешто нечувено, то се подразумева. Авион којим сте у нека срећнија времена ишли на море је старији од овог МиГ-а, просечно је то око 30 до 40 година. Румуни који имају далеко већу армију од нас и веће буџете лете на авионима МиГ-21 и управо сада је у току НАТО вежба на којој Румуни лете на тим авионима – нагласио је министар Вулин.

Говорећи о активностима пре полетања авиона, министар Вулин је појаснио да је потребно да авион прегледа осам људи, да мора да сакупи пет потписа – четири потписа механичара и инжењера и пети пилота и да не може у Војсци Србије да полети неисправан ваздухоплов.

Министар одбране говорио је и томе да пилот има могућност катапултирања и нагласио да одлуку о катапулту оба пилота доноси онај ко командује летелицом те да ће истрага показати да ли су се пилоти авиона МиГ-21 катапултирали. Он је нагласио и да морају да се провере сви релевантни подаци пре него било ко изађе пред јавност, јер реч је о људским животима.

- Ми летимо. Сваког дана летимо. Некада и по шест месеци нико није летео. Када упознате пилоте и питате их да ли ћеш да одеш на рођендан свог детета или да летиш, сваки ће рећи да жели да лети. Они то морају, то воле и коначно имају прилику за то. Сада имамо довољан број ваздухоплова, горива, гуме, моторе. Ми летимо. Нажалост, с већим бројем летова биће и више инцидената. На нама је да обезбедимо да се то не деси у смислу апсолутне исправности ваздухоплова и обуке пилота – истакао је министар одбране и додао да је увреда када кажу да су „наши пилоти необучени и да нису стручни за оно што раде“.

- Сви наши пилоти су врхунски обучени, ниједан не може да уђе у авион док не испуни апсолутно врло ригорозне услове и не заврши све потребне обуке и преобуке – рекао је министар Вулин и демантовао написе у медијима „да је један од пилота мењао колегу“ или „да му је то био последњи лет пред пензију“.

- Нико не лети случајно. Сваки задатак и свака летелица тражи одговарајуће људе. Прецизно се знало ко и када лети. Командант ваздухоплова је био мајор Крсник, он је наставник летења. Старашан губитак за нас, он је летео читаву своју каријеру, пензија јесте била близу, а лично бих тражио да остане још. Такође и капетан прве класе Васиљевић је страшан губитак за нас, био је нада своје ескадриле. Људи су их волели, сви смо их волели – нагласио је министар одбране.