Министарство одбране Републике Србије
 
25.08.2020.

Министар Вулин: О извиђачким четама се посебно води рачуна



Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић обишли су данас припаднике извиђачке чете 20. командног батаљона Друге бригаде копнене војске, који на планини Гоч код Краљева реализују обуку у посебним условима.

- Извиђачке јединице су веома важан део наше Копнене војске. Ово су спремни, добро обучени и веома припремљени борци који су у стању да иду далеко у непријатељску територију, да донесу информације и испуне баш сваки задатак који се пред њих постави. Управо због тога о њима се посебно води рачуна, да имају другачије униформе, другачију опрему. Трудимо се да обезбедимо одговарајуће стимулације да би били задовољни и да би били мотивисани да раде заиста тежак и захтеван посао - изјавио је министар Вулин након обиласка.

Физичка спрема коју припадници извиђачких јединица евидентно поседују није једино што је потребно како би успешно извршавали задатке, наглашава министар Вулин и додаје да је осим тога потребно знање, упоран и мукотрпан рад на обучавању и непрекидно учење.

- Сви припадници Војске Србије увек се обучавају и увек опремају, али припадници јединица какве су извиђачи показују нам свима колико се може урадити када сте мотивисани, када имате добре старешине и када волите свој позив - рекао је министар Вулин.

Командир извиђачке чете у 20. командном батаљону Друге бригаде копнене војске мајор Срђан Свилар објашњава који сегменти обуке су приказани током данашњег обиласка.

- На првој радној тачки приказали смо обуку у борењу и обуку у гађању ножем. На другој радној тачки показали смо тактичку обуку специјалних дејстава и рад извиђачке групе, а на трећој тачки приказали смо садржаје самосталне исхране у природи - рекао је мајор Свилар, додавши да се за време обуке у посебним условима лети припадници извиђачке чете припремају за извршавање задатака у отежаним теренским условима и условима отежаног снабдевања храном и водом.

Старији водник Иван Вучковић један је од припадника извиђачке чете који је демонстрирао како у природи доћи до намирница за исхрану и како се те намирнице припремају и чувају.

- Приликом прикупљања података треба да боравимо на непријатељској територији, а уколико нам тада логистика није доступна, сами морамо да вршимо припрему хране. На радној тачки која се назива самостална исхрана у природи показали смо како се врши термичка обрада хране коју смо ухватили. Видимо да се суши, дими, пече хлеб… Од биљака смо припремили велики број напитака и чајева који служе за јачање имунитета и окрепљење организма, како бисмо наставили извршење задатка. Од животиња припремали смо разне врсте змија, отровница и оне које нису отровне, жаба, риба, ракова, пужева, а постављањем замки и срна, зечева, фазана и инсеката које можемо користити за исхрану - рекао је старији водник Вучковић.

О опреми коју користе припадници извиђачке чете, која је данас приказана, говорио је старији водник прве класе Иван Радосављевић.

- Представили смо оптоелектронска средства новије генерације, која смо добили у скорије време, међу којима је и дрон. Приказали смо и средства која су већ неко време на употреби у извиђачкој чети, а која припадници Друге бригаде копнене војске користе током извршавања свакодневних, редовних задатака, а посебно у току извршавања задатака у Копненој зони безбедности. Средства су веома поуздана и пружају нам квалитетно прикупљање обавештајних података које даље прослеђујемо претпостављеној команди конкретно - истиче старији водник прве класе Радосављевић и наводи да су нека од тих средстава термовизијска камера, спотер, дневно-ноћни ласерски даљиномер и пасивне наочаре.

Обиласку припадника извиђачке чете присуствовао је и начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.08.2020
mp4 (85,67 MB)
Изјава министра Вулина
25.08.2020
mp4 (48,33 MB)
Изјава мајора Срђана Свилара
25.08.2020
mp4 (56,67 MB)
Изјава старијег водника прве класе Ивана Радосављевића
25.08.2020
mp4 (90,59 MB)
Изјава старијег водника Ивана Вучковића
25.08.2020
mp4 (349,14 MB)
Обилазак