Министарство одбране Републике Србије
 
05.02.2020.

Честитке министра одбране поводом војних празника




Честитка поводом Дана Института за стратегијска истраживања

Свим припадницима Института за стратегијска истраживања честитам 5. фебруар – Дан Института.

На данашњи дан 1876. године, Указом кнеза Милана Обреновића о „Устројству Главног Ђенералштаба“ утемељено је прво институционално бављење војном историјом. Професор историје и географије у Артиљеријској школи, Јован Драгашевић, ударио је темеље рада на писању војне историје и прикупљању архивске грађе.

Настављајући традицију дугу више од једног века, сигуран сам да ћете и у наредном периоду давати пун допринос како у области историографског и научноистраживачког рада, тако и афирмацији Војске Србије и Министарства одбране.

Честитам вам празник и желим пуно успеха у реализацији свих ваших планова, као и да својим стручним и научним радом непрекидно обогаћујете националну свест о нама и свету у коме живимо

Честитка поводом Дана геодетске службе

Свим припадницима геодетске службе упућујем срдачне честитке поводом 5. фебруара – Дана службе.

Професионалним извршавањем задатака достојно чувате традиције Географског одељења намењеног за премер Србије за војне потребе које је књаз Милан Обреновић формирао пре тачно 144 године.

Савесним и одговорним радом ваши припадници дају значајан допринос геотопографском обезбеђењу наше војске, али и постижу запажене резултате у реализацији пројеката од општег друштвеног значаја.

Уверен да ћете наставити са квалитетним радом дајући допринос како развоју геодетске службе тако и Министарства одбране и Војске Србије у целини, честитам вам празник.

Честитка поводом Дана Војног архива

Свим припадницима Војног архива упућујем искрене честитке поводом 5. фебруара – Дана установе.

Настављајући традицију Трећег историјског одељења Главног генералштаба из 1876. године Војни архив је у протеклој години поред редовних обавеза, публиковањем капиталног дела – Зборника докумената Војног архива „Попис војних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату – архивска грађа Војног архива“ дао значајан допринос култури читаве земље доприносећи на тај начин и просперитету Министарства одбране и Војске Србије као једна од њених најзначајнијих институција.

Уверен да ће ово бити само један у низу ваших подвига и да ћете наставити да својим ангажовањем показујете значај који ваша установа има за очување и презентовање националног духа и традиције не само Војске Србије већ и државе у целини, честитам вам празник.