Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2019.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“



У најновијем броју магазина „Одбрана” посебну пажњу поклањамо успеху представника Војске Србије на овогодишњим Међународним војним играма у Русији, одржаним у десет земаља, на 21 полигону, који су се борили у три дисциплине – „Војни рели”, „Тенковски биатлон” и „Снајперска граница”.  Освајањем златне медаље у гађању из снајперске пушке десетар Иван Обреновић из Специјалне бригаде ВС остварио је најбољи резултат у редовима наших представника, док су такмичари у „Војном релију”, који су остварили треће место, заједно са екипом из Белорусије, били само за корак иза. После успеха у полуфиналним тркама, наши тенкисти су у финалу, у конкуренцији 23 екипе, освојили респектабилно осмо место. На Фестивалу националне културе, организованом током Међународних војних игара, учествовали су и представници Уметничког ансамбла „Станислав Бинички”, који су у категорији инструменталних композиција освојили друго место.
 
Поводом 180 година од оснивања санитета заслужену пажњу поклонили смо неизмерном залагању стотина и хиљада пожртвованих војних медицинара, који су, из генерације у генерацију, спасавали животе неустрашивих ратника и бораца српске војске на фронтовима широм Балкана, свуда где су бранили слободу и част српског народа. Нисмо заборавили ни несебичну помоћ пријатеља и савезника из бројних земаља. После свих искушења, забележених и проживљених током последња два века, а посебно у доба ратова и разарајућег тифуса 1915. године, српски војни санитет у свету данас уважавају због мултидисциплинарног приступа и високе стручности у свим гранама медицине, фармације, стоматологије и ветерине, а комплексни хируршки захвати и најновије методе у лечењу били су и остали његов препознатљив знак.
 
После скоро три деценије занемаривања планског оспособљавања младих за одбрану земље и ефикасно понашање у условима нарушене безбедности, ученици завршних разреда средњих школа у Србији имаће прилику да на факултативним часовима одељењских старешина и ове године систематично стичу основна знања о систему одбране. Већ се показало да током наставе о одбрани и заштити ученици развијају осећај припадности држави и утичу на стварање сигурнијег друштва, које негује традицију и истинске вредности. Настојања Војске да будуће генерације не остану „неписмене” када је реч о тим значајним областима наше свакодневице, свакако заслужују простор у магазину „Одбрана“.
 
Поводом Дана авијације доносимо причу бригадног генерала Жељка Билића, првог човека Савета рода, који истиче да технички најсложенији и најзахтевнији род сваке, па и наше војске, после много година, поново шири крила. Одлука да се набаве авиони МиГ-29 била је правовремена, вишеструко значајна и корисна. Сада имамо ескадрилу авиона МиГ-29, ремонтованих, ускоро и модернизованих и наоружаних најмодернијим ваздухопловним наоружањем. Тако опремљена ескадрила ловачких авиона способна је да 24 сата, свих 365 дана у години, извршава свој најважнији задатак, односно да заштити ваздушни простор изнад Србије.
 
Потражили смо и одговор на питање зашто је напуштен Споразум о уништењу ракета средњег и кратког домета. Колико је наша земља угрожена последицама НАТО бомбардовања, објашњава нам и Милоје Нешић, продуцент потресног филма „Експеримент наживо”, који истиче да је НАТО за ваздушне налете током агресије на Србију и Црну Гору потрошио кисеоника колико би потрошила сва жива бића у Србији за 50 година. Реч је о 350.000 тона керозина, а у гађању рафинерија и цивилних и војних складишта горива изгорело је још 150.000 тона, укупно 500.000 тона.
 
Да је српски војник истински херој Великог рата, доказује професор др Александар Животић, који подвлачи да је из неких крајева наше земље тада мобилисано више од 90 одсто војно способног мушког становништва. Жртва српског народа поднета на олтар слободе за четири ратне године несразмерна је, не само укупној националној популацији, већ и другим нацијама, учесницама Првог светског рата.
 
У рубрици Култура доносимо интервју с Ненадом Јанковићем. Др Неле Карајлић опомиње нас да је заборав, заправо, „лек за стид” и да нам савест, често, не дâ мира, чак ни онда кад остављамо утисак мирноће. Много тога се променило, много ће се тек променити, али се цена нашег (не)делања увек испостави. Па и онда кад мислимо да смо заборавили.
 
На крају, у овом броју „Одбране”, на чак 12 страница, доносимо конкурсе и огласе за велики број нових радних места у систему одбране.