Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2019.

ТВ премијера „Ратне приче са Паштрика“




Након премијерног приказивања у Дому Гарде, документарно-играни филм „Ратне приче са Паштрика“, биће премијерно приказан и на телевизији, у недељу 26. маја 2019. године, од 21 час, на Првом програму РТС-а.

Филм „Ратне приче са Паштрика“, ауторке Слађане Зарић, настао у копродукцији Радио-телевизије Србије и Министарства одбране – Војнофилмског центра „Застава филм“, јединствено је сведочанство о херојској борби припадника наше војске у одбрани отаџбине 1999. године.

На данашњи дан пре 20 година почела је битка на Паштрику, у којој су снаге Војске Југославије од 26. маја до 14. јуна браниле територију СР Југославије од копнене офанзиве, коју су из правца Републике Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу УЧК терористи у сарадњи са регуларним јединицама Војске Албаније, потпомогнути интензивним бомбардовањем од стране НАТО-а.                                             

Кад је постало јасно да офанзива на Кошарама није дала резултате и да у том рејону не могу да пробију одбрану Војске Југославије, почео је напад терориста на планину Паштрик. Циљ, као и на Кошарама, био је спајање УЧК снага из Албаније са УЧК снагама које су се налазиле на територији Косова и Метохије.

Војска Југославије је у бици на Паштрику остала непоражена и нанела је огромне губитке непријатељу. Повлачење са одбрамбене линије Паштрика почело је тек након потписивања Кумановског споразума. У борби на Паштрику, погинуло је 26 припадника Војске Југославије, док су губици непријатеља били готово 20 пута већи.

Документарно-играни филм „Ратне приче са Паштрика“ настао је на основу аутентичних архивских снимака и сведочења више од 30 саговорника. Игране сцене у филму представљају реконструкцију догађаја на основу сећања официра, војника, резервиста и добровољаца, припадника 549. моторизоване бригаде, који су учествовали у бици.


У наставку је линк за преузимање најавног спота: https://www.youtube.com/watch?v=TYkNy_m8ne8