Министарство одбране Републике Србије
 
10.04.2019.

Министар Вулин: Захваљујући борцима са Кошара спречена је копнена интервенција агресора



Коментаришући синоћну премијеру документарно-играног филма „Ратне приче са Кошара“, министар Вулин је у Јутарњем програму ТВ „Пинк“ изјавио да је држава смогла снаге да после 20 година сними филм о јунацима, који до 2012. нису смели да говоре о свом учешћу у борбама на Кошарама.

- Нису смели да причају о томе. То је вређало оне који су хтели нашу војску да уведу у НАТО и који су хтели да српска војска престане да буде оно што је била – рекао је министар одбране, захваливши председнику Републике и врховном команданту Војске Србије Александру Вучићу што је његов први председнички потез било подизање споменика Тибору Церни, јунаку са Кошара.

Према његовим речима, тај споменик био је путоказ након којег је уследио филм о Кашарама.

- То је споменик тим бескрајно храбрим људима. Никада више нећемо дозволити да нам други пишу историју. Без тог филма, без таквих филмова, без књига, без прича, други ће нам писати историју – подвукао је министар Вулин.

Он је подсетио да је Министарство одбране на прошлогодишњем Сајму књига покренуло и едицију „Ратник“, у којој су сабрана сећања ратних команданата - генерала Лазаревића, Павковића, Делића и свих оних генерала, команданата и војника који су били на Кошарама и простору Косова и Метохије, бранећи нас од НАТО агресије.

- Доживели смо стравичан напад зато што не сме Србин да напише своју историју. Треба неко други да му напише историју, па за генерацију или две да се наша деца стиде својих дедова и прадедова. Да се стиде одбране. Да мисле да су неки други људи били хероји, а да су „Срби били злочинци“ – рекао је министар одбране, нагласивши да тако нешто не смемо дозволити никада више.

Према речима министра Вулина, иако су борци са Кошара заслужни за спречавање копнене интервенције НАТО-а, о тој бици до пре пар година није се знало ништа.

- То се крило. Ћутало се о томе. Нису Срби смели да буду оно што су били – велики, храбри. Нисмо ми победили НАТО. Сувише су они велики, моћни и бројни. Нисмо капитулирали захваљујући овим људима, рекао је министар Вулин, додавши да је копнена интевенција НАТО заустављена зато што је агресор видео са каквим отпором ће се суочити.