Министарство одбране Републике Србије
 
02.04.2019.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“




Почев од априлског броја „Одбрана“ излази као месечник - са новом концепцијом и дизајном   
 
 „Имам их, али и они имају мене” – последње су речи забележене радио-везом команданта 204. ловачко-авијацијског пука потпуковника Миленка Павловића. Када је тог 4. маја 1999. године МиГ-ом 29 полетео небом изнад Србије, потпуковник Павловић је знао да ће бити мета знатно надмоћнијег непријатеља. Његов последњи лет био је израз официрске части, несаломивог духа, непоколебљиве храбрости, али и посебне врсте пркоса.
Маркица с ликом пилота Миленка Павловића управо је пуштена у оптицај. Писма с његовим ликом летеће и тамо где никада летео није… Ни он, ни сви други који су изгубили своје животе за 78 дана НАТО агресије. Најмање што им дугујемо је – сећање.
 
Прошло је 20 година од НАТО агресије на СРЈ. Ових дана се тим поводом на неколико међународних скупова говорило о тој теми. Дан сећања нас је вратио у то време.

Постоји читав један филозофски правац који каже да се до суштине појаве долази постављањем правих питања. Припремајући априлски број „Одбране”, питали смо саговорнике и коме је и зашто била потребна агресија на СРЈ, шта је обележило ових 20 година у животу Србије, а у непосредној је узрочно-последичној вези с агресијом, како изгледа њено продужено дејство… Писали смо о Рачку – још једном. Издвојили најбољу јединицу Копнене војске, најбољу клинику ВМА, појаснили зашто професора Алана Бадјуа, кога по снази и значају мисли сврставају у ред са Чомским, треба читати…
 
Текстом о Великој Албанији и томе како се та идеја ишчитава у светлу најновијих дешавања настојали смо да заокружимо тему овог броја.
 
Пажњи читалаца препоручујемо интервју министра одбране Александра Вулина.
Министар је говорио о последицама које је агресија НАТО утиснула у ткиво Србије, о војсци која нас није изневерила, о народу који није изневерио своју војску. Каква је то војска која је данас потребна Србији, какав статус Србија има у овом тренутку, шта је окосница валидне националне стратегије и шта је то за шта се данас вреди борити, само су нека од покренутих питања.
 
 
У ФОКУСУ – 20 година од НАТО агресије: О свему можемо да разговарамо сем о забораву
 
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ –  Министар одбране Александар Вулин:
Сачували смо право на борбу и наду
 
Војска је сачувала земљу. Њен отпор је био херојски, упоран, несаломив преко сваке наде. Наши команданти су показали храброст, али и врхунско војничко знање. Нисмо победили НАТО, превише су били бројни, моћни, наоружани, али нисмо ни капитулирали – сачували смо право на борбу и наду.
 
СТАЈНА ТАЧКА –  Годишњица НАТО агресије: Агресија с продуженим дејством
 Рачак – Вокерова превара: Лаж у корену зла
 
СИСТЕМ
Херојска 63. падобранска бригада: Симбол отпора НАТО агресији
20 година од обарања „невидљивог”
Најбоља јединица Копнене војске: Заставица за гвоздику
Рониоци Речне флотиле: До граница издржљивости
Две деценије речног миноловца: Следбеник Нештина
Ремонтсрпских „мигoва” у Белорусији: Унапређење борбене моћи
Клиника за кардиологију и ургентну интерну медицину ВМА:
Седми пут најбољи
 
ТЕХНИКА –  EMBT: Нови европски тенк
 
ГЛОБАЛНО
Ваздушно-космичке снаге Русије: Небо на длану
Фредерик Вилијам Ендгал: Иза кулиса рата
Зашто професора Алена Бадјуа треба читати
 
КУЛТУРА
Сведочанство из едиције „Ратник“: Децу им не могу опростити
Шта су нама гусле?
Култура је стање духа
 
ИСТОРИЈА
Јубилеј 20. класе Ваздухопловне академије: Експериментална класа
Велика Албанија: Прошлост у огледалу садашњости
СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ :Уговори о пословној сарадњи
ОГЛАСИ: Конкурси
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.