Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2019.

„Морава“ од данас цивилно-војни аеродром




- Већ се полако изгубила вера да ће се од те давне 2010. године, ово заиста и десити, али као што сте видели, ово је Влада која испуњава обећања и председник Александар Вучић је био веома јасан да аеродром у Краљеву на задовољство свих Краљевчана мора да буде отворен и да мора да буде спреман за цивилни саобраћај. Ово је сјајна прилика да се Краљево и читав регион повежу са остатком света, да упознамо свет са Краљевом и са свим оним што може да понуди и тај град и читав овај регион и да сви наши људи могу да буду сигурни да ће им свет бити ближи, баш као што ћемо и ми бити ближи свету – нагласио је министар одбране Александар Вулин који је са потпредседницом Владе Србије и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић обишао данас комплекс аеродромске зграде Аеродрома „Морава“ у Краљеву.

Министри Вулин и Михајловић, том приликом, присуствовали су потписивању записника између команданта 98. ваздухопловне бригаде РВ и ПВО пуковника Дејана Васиљевића и директора предузећа „Аеродроми Србије“ Зорана Павловића о прегледу и стању непокретности Аеродрома „Морава“ и заједно открили таблу аеродрома.

Министар Вулин је изразио велико задовољство што данас може да каже оно што су грађани Краљева и читавог овог региона и округа дуго очекивали и сањали. Говорећи о значају за Војску Србије, министар Вулин је истакао да се ни једна функција ни способност неће умањити.

- Ово ће бити цивилно-војни аеродром, што значи да ће 98. ваздухопловна бригада наставити да брине о безбедности нашег неба и бити ту да помогне и сачува кад год је то потребно. Сви можемо да будемо сигурни да смо мирни и безбедни, јер ће се Војска Србије, захваљујући великом улагању ресорног министарства, чему посебно желим да захвалим, омогућити да имамо лакше услове, да боље радимо, и да можемо да летимо баш у свим временским условима – истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, стабилност и сигурност земље је сачувана и унапређена, а цивилима омогућено да раде, да се развијају и стварају.

- Ово је велики и важан дан за Краљево, велики и важан дан за Србију и велики и важан дан за Војску Србије – поручио је министар Вулин.

Министарка Михајловић, је пре свега, захвалила министру Вулину на огромнм раду, подршци и помоћи да данас може да се са овог места каже да је од петка аеродром у Краљеву мешовити цивилно-војни аеродром.

- На данашњи дан потписали смо записнике о примопредаји и крећемо да цивилни део аеродрома учинимо тако оперативним да 28. јуна можемо да имамо на овој писти авионе Боинг 737, који ће и да полете и слете одавде – нагласила је министарка Михајловић додајући да је у плану и карго центар.

Пуковник Васиљевић истакао је да су пре свега значајна инфраструктурна улагања у аеродром „Морава“ – у маневарске површине, полетно-слетну стазу, стазе за вожење и прихватне спојнице и улагања у светлосну сигнализацију и навигацијске уређаје на овом аеродрому.

- То ће нам омогућити у будућности летачку обуку у далеко сложенијим условима и искоришћење овог аеродрома у пуном капацитету – нагласио је командант 98. ваздухополовне бригаде.

Према плану, до Видовдана ове године требало би да буду готови сви радови на мешовитом цивилно-војном аеродрому који подразумевају продуживање писте, њено осветљење као и одређени радови на опремању путничког терминала чија је укупна вредност око осам и по милиона евра.

Потписивању и обиласку аеродрома „Морава“ присуствовали су и начелник рашког округа Небојша Симовић, градоначелник Краљева Предраг Терзић и командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

Министар Александар Вулин и директор привредног друштва Аеродроми Србије Павловић потписали су 22. фебруара у Краљеву уговор о коришћењу дела аеродрома „Морава“ за цивилни ваздушни саобраћај, чиме се и Краљево уписало у мапу градова Србије који имају цивилну ваздушну линију са светом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.02.2019
mp4 (227,37 MB)
Изјава министра Вулина
27.02.2019
mp4 (61,28 MB)
Изјава пуковника Васиљевића
27.02.2019
mp4 (56,34 MB)
Изјава министарке Михајловић
27.02.2019
mp4 (268,88 MB)
Покривалица