Министарство одбране Републике Србије
 
28.10.2018.

Министар Вулин: Ревизијом историје Хрвати траже оправдање за Олују




"Положај Срба у Хрватској је такав да, српска мањина, уместо да ужива сва права, непрекидно мора да се извињава што постоји и стално мора да доказује своју лојалност хрватској држави. Ваљда је чињеница да тамо живе и да су држављани Републике Хрватске довољна. Али, изгледа, када сте у Хрватској Србин то је оптужница. Када сте Србин у Хрватској стално морате да се браните од оптужби за то што постојите. И ова књига је управо то, покушај доказивања и ревизије историје, да се докаже да су Срби у Хрватској одувек, и вековима у назад, били страни елемент, били неко ко не да се тамо родио већ однекуд дошао, ко је агресор. Ако прихватите да је то могуће онда имате оправдање за Олују.", изјавио је министар одбране Александар Вулин, после хуманитарне кошаркашке утакмице у Нишу, упитан да прокоментарише књигу "Мит о Јасеновцу", издату у Хрватској.

"Они непрекидно покушавају да пронађу оправдање за Олују као што покушавају да нађу оправдање за НДХ. Ја бих разумео и подржао хрватске политичаре да већ једном изађу и кажу НДХ није оно чиме се Хрвати поносе, то је страшни злочин. Да престану да расправљају о бројкама, да ли је било 700.000 или 70.000. Да је било 700 убијених у Јасеновцу неко је морао да изађе и да се извини у име хрватског народа. Хрватски политичари би морали већ једном да престану да се понашају као неко ко је део политике НДХ, ко покушава да је оправда, већ да јасно кажу да је то највећа срамота хрватског народа и да они немају ништа са тим. Када би то имали храбрости да изговоре онда би се и према Србима у Хрватској понашали као равноправним држављанима, као људима који имају своја права и заслужују сваку пажњу и поштовање", рекао је министар Вулин.

"Али пошто морају да правдају Олују они стално морају да врше ревизију историје, да ни случајно Срби нису устали у одбрану својих живота када су видели усташке униформе у Глини деведесетих година, у оној Глини где су их спаљивали у цркви, већ да кажу да те усташке униформе и НДХ заправо и нису биле тако страшне, па против њих се онда и није требало борити, па против њих се онда ни деведсетих није требало борити. То је само покушај ревизије историје и оправдавање НДХ.

Када разговарате са другим нацијама које имају фашистичку прошлост, као Немци и Италијани, они јасно кажу да се стиде фашиста и нациста и да генерација која сада живи са њима нема ништа и не жели да има ништа. А када разговарате са овом генерацијом хрватских политичара ви видите да они упорно покушавају да умање злочине и оправдају НДХ на тај начин чинећи да су они део те ужасне творевине које никако не могу да се ослободе и за коју никако не могу да изговоре да је то највећа срамота хрватског народа и да дугују страшно и велико извињење и Србима и Јеврејима и Ромима, изјавио је министар Вулин.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.10.2018
mp4 (262,51 MB)
Изјава министра Вулина