Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2018.

Учешће на годишњој конференцији ОЕБС о безбедности у Бечу



Делегација Републике Србије коју су предводили помоћник министра одбране за политику одбране Милан Мојсиловић и в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић, учествовала је на Годишњој прегледној конференцији о безбедности (Annual Security Review Conference - ASRC), одржаној од 26. до 28. јуна 2018. године у Бечу.
 
У току тродневног рада размотрена су питања европске безбедности и размењена мишљења о кључним безбедносним изазазовима са којима се суочава Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).
 
Одржане су посебне сесије посвећене стабилности, изградњи безбедности и поверења у региону ОЕБС, структуралном дијалогу, управљању кризама и постконфликтној рехабилитацији, као и контроли наоружања и изазовима које доносе миграције и транснационалне претње.
 
Помоћник министра за политику одбране Милан Мојсиловић је у обраћању истакао да Република Србија, од 2001. године и обнове свог учешћа у ОЕБС, отворено, искрено и активно доприноси у свим областима контроле наоружања по Бечком документу, редовно доставља све предвиђене извештаје и да билатерално сарађује са другим државама по овом питању. Мојсиловић је подсетио да је, као гарант поштовања Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, Република Србија активна и посвећена Страна у Споразуму о подрегионалној контроли наоружања.
 
Годишња прегледна конференција о безбедности представља оквир за јачање безбедносног дијалога, који обухвата и спровођење стратегије ОЕБС. Сагласно одлуци Министарског савета, конференција се одржава сваке године и представља најзначајнији скуп у политичко-војној димензији ОЕБС.