Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2018.

Изашао је нови број ОДБРАНЕ




 Ни­зом ма­ни­фе­ста­ци­ја ши­ром зе­мље обе­ле­жен је Дан Вој­ске Ср­би­је – 23. април. На тај дан 1815. го­ди­не до­не­та је од­лу­ка о по­ди­за­њу Дру­гог срп­ског устан­ка за осло­бо­ђе­ње Ср­би­је од Ото­ман­ске им­пе­ри­је. Реч је о да­ту­му ко­ји је с др­жав­ног и вој­ног аспек­та пре­по­знат као исто­риј­ска пре­крет­ни­ца ко­ја је до­ве­ла до ства­ра­ња не са­мо мо­дер­не срп­ске др­жа­ве, већ и мо­дер­не срп­ске вој­ске. Све­ча­на ака­де­ми­ја по­во­дом тог празника одр­жа­на је у београдском Цен­тру „Са­ва”.
 
На­ша по­ли­ти­ка на­ци­о­нал­не без­бед­но­сти де­фи­ни­са­на је у по­сто­је­ћој стра­те­ги­ји ре­ал­но и све­о­бу­хват­но – ка­же бив­ши на­чел­ник Ге­не­рал­шта­ба про­ф. др Бран­ко Кр­га у ин­тер­вјуу „Од­бра­ни”. У њој су, према његовим речима, на­зна­че­не оба­ве­зе по­је­ди­них ње­них еле­ме­на­та, као што су спољ­на по­ли­ти­ка, еко­ном­ска, по­ли­ти­ка од­бра­не, уну­тра­шње без­бед­но­сти... По­сто­ји мо­гућ­ност да се и на дру­га­чи­ји на­чин при­сту­пи де­фи­ни­са­њу по­ли­ти­ке на­ци­о­нал­не без­бед­но­сти, односно да се по­ђе од кључ­них на­ци­о­нал­них вред­но­сти, ин­те­ре­са и ци­ље­ва.
 


На нај­ве­ћој Мул­ти­на­ци­о­нал­ној ко­манд­но-штаб­ној ве­жби у све­ту – „Ви­кинг 18”, која је одржана од 16. до 25. апри­ла, а чије се једно од командних места налазило у Ка­сар­ни „Ба­њи­ца 2” у Београду, уче­ство­ва­ло је 65 зе­ма­ља и ви­ше од три хи­ља­де вој­ни­ка. Срп­ски офи­ци­ри и под­о­фи­ци­ри де­мон­стри­ра­ли су оспо­со­бље­ност за ан­га­жо­ва­ње у шта­бо­ви­ма и мул­ти­на­ци­о­нал­ним ко­ман­да­ма. Уче­сни­ци су по­твр­ди­ли по­ве­ре­ње из­ме­ђу парт­нер­ских ору­жа­них сна­га то­ком ре­ша­ва­ња ком­плек­сних ме­ђу­на­род­них без­бед­но­сних иза­зо­ва.
 
У ФОКУСУ – Дан Вој­ске Ср­би­је: СЛО­БО­ДА НАС ОД­РЕ­ЂУ­ЈЕ
 
ИНТЕРВЈУ – Про­фе­сор др Бран­ко Кр­га, ге­не­рал у пен­зи­ји: ТРЕ­БА НАМ НО­ВА СТРА­ТЕ­ГИ­ЈА
 
ОДБРАНА– „Ви­кинг18”: ПАРТ­НЕР­СТВО КАО ОД­ГО­ВОР ИЗА­ЗО­ВИ­МА
 
Так­ми­че­ње во­за­ча мо­тор­них во­зи­ла: ПРО­ФЕ­СИ­О­НАЛ­ЦИ ЗА ВО­ЛА­НОМ
 
Ме­ди­ци­на спор­та на ВМА: ПОВРАТАК У ТРЕ­НАЖ
 
Нај­бо­љи на­уч­но­и­стра­жи­вач­ки про­је­кат и док­тор­ски рад у си­сте­му од­бра­не за 2017. години: ИС­ТРА­ЖИ­ВА­ЧИ ЗА ПРИ­МЕР
 
ДРУШТВО – Ве­ли­ки тех­нич­ки си­сте­ми и оба­ве­зе од­бра­не: „СР­БИ­ЈА­ШУ­МЕ” ВО­ДЕ­ЋИ ПАРТ­НЕР
 
СВЕТ – Хи­брид­но ра­то­ва­ње: РА­ЦИ­О­НАЛ­НА УПО­ТРЕ­БА МО­ЋИ
 
ФЕЉТОН – На­ци­стич­ка вој­на ели­та – бор­бе­ни СС (3): ПО­СЛЕД­ЊА БИТ­КА
 
КУЛТУРА – Вој­ни­ци у исто­ри­ји срп­ске књи­жев­но­сти – Ми­лу­тин Јо­ва­но­вић: ЗА­БО­РА­ВЉЕ­НИ И НЕ­ЗНА­НИ
 
Филм „Век срп­ске Реч­не рат­не фло­ти­ле”: ОПИ­РА­ЊЕ ЗА­БО­РА­ВУ
 
СПОРТ – 31. Бе­о­град­ски ма­ра­тон: БРОН­ЗЕ ЗА ВОЈ­НЕ СПОР­ТИ­СТЕ
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – СВЕ­ДО­ЧАН­СТВА С КР­ФА И СО­ЛУН­СКОГ ФРОН­ТА
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.