Министарство одбране Републике Србије
 
30.01.2018.

Честитка министра одбране поводом Дана 4. бригаде Копнене војске



Свим припадницима 4. бригаде Копнене војске честитам 31. јануар – Дан јединице и јубилеј.

Тог дана 1878. године ослобођено је Врање од Турака. То је био и Дан Првог пешадијског пука „Књаз Милош Велики“, који је био смештен у касарни Врање, која и данас носи његов назив. Овај пук је постојао више од пет деценија и учествовао у пет ратова. Свети Атанасије Велики, 31. јануар, био је и градска слава Врања. Ове празнике прослављали су и припадници Првог пешадијског пука „Књаз Милош Велики“, јер је 31. јануар био пуковска слава. Припадници бивше 78. моторизоване бригаде, која је ушла у састав 4. бригаде Копнене војске, овај дан су обележавали као Дан јединице.

Настављајући традицију дугу стотину четрдесет година, у години јубилеја остварили сте запажене резултате у обезбеђењу административне линије са Косовом и Метохијом, контроли Копнене зоне безбедности, стручноспецијалистичкој обуци војника и оспособљавању и усавршавању професионалних састава за извршење наменских задатака.

Уз жељу да и у наредном периоду професионално реализујете постављене задатке дајући пун допринос развоју оперативне способности како Копнене војске, тако и Војске Србије у целини, честитам вам јубиларну годишњицу постојања и рада ваше јединице.