Министарство одбране Републике Србије
 
02.11.2017.

Гостовање изложбе Војног музеја у Азербејџану



У оквиру активности којима се обележава стогодишњица Првог светског рата, а у сарадњи са Амбасадом Републике Србије у Републици Азербејџан, у Бакуу је отворена изложба Војног музеја „Голгота и васкрс Србије у Првом светском рату“. Аутор изложбе је виши кустос у Војном музеју Анђелија Радовић.
 
На изложби је презентована богата збирка фотографија Војног музеја које се односе на период Првог светског рата. Тематским целинама обухваћен је период репресалија над српским цивилима одмах после Сарајевског атентата, победа српске војске у биткама на Церу и Колубари, албанска голгота, искрцавање српске војске на острво Крф и Видо крајем 1915. године и почетком 1916. године, као и приказ доприноса опорављене српске војске у савезничком пробоју Солунског фронта и ослобођењу поробљене отаџбине 1918. године.
 
Отварању изложбе присуствовао је амбасадор Републике Србије у Азербејџану Небојша Родић, амбасадор Републике Азербејџан у Београду Елдар Хасанов, представници Министарства одбране Републике Азербејџан, представници државног и дипломатског кора.