Министарство одбране Републике Србије
 
28.05.2017.

Завршена 19. меморијална једриличарска регата "Зоран Радосављевић"



Меморијална, 19.  једриличарска регата "Зоран Радосављевић", у знак сећања на пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића одржана је данас  у Београду.  

На два регатна поља, на Дунаву и Сави надметала се 71 посада једрилица у класама "микро" - дужине 5.5 метара, "крсташ" дужине више од 5.5 метара, „ласер“ и "оптимист", за дечаке и девојчице до 14 година. На овогодишњој „регати са емоцијама“ надметало се више од 100 једриличара.  

У класи "крсташ" после сабирања резултата првог и другог такмичарског дана прво место је припало посади брода " PSTech", предвођене скипером Гораном Стевановићем. У „микро“ класи најбољи резултат остварио је брод једриличарског клуба Земун са скипером Златаном Златковићем. Први у класи једрилица „Ласер 4.7“ био је Јован Стојановић, у класи „Ласeр Р“ Анђела Павић, а у класи „Ласер Ц“ Никола Ђорђевић. Међу најмлађим такмичарима, у класи једрилица „оптимист“ прво место освојио је Стефан Јуил из клуба АИК Београд.

Меморијална једриличарска регата Зоран Радосављевић, је међу једриличарима  позната као регата са емоцијала, а један од промотера овогодишње регате био је и музичар Рамбо Амадеус који је својим присуством и учешћем на регати још једном подржао меморијал. Ове године на Зокијевој регати су се окупили и његови класићи и колеге који су са њим летели и једрили.
- Надам се да ће ова манифестација наставити да се одржава и да ћемо и даље на овај начин наставити да одајемо почаст нашем Зорану, изјавио је Александар Царан, колега и пилот у пензији.
Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље, кадети Војне академије помагали су у организацији регате и такмичили се у оквиру једриличарских посада, док су припадници РВиПВО налетима хеликоптера типа „газела“ на симболичан начин означили почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића.

Организатори регате су друштво "Зоран Радосављевић", једриличарски клуб Земун и Министарство одбране и Војска Србије. Значајну помоћ пружили и МУП Србије - Речна полиција, Министарство саобраћаја, Лучка капетанија, Прво паробродско друштво и друге компаније. Меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду. Мајор Зоран Радосављевић био је припадник 127. ловачке авијацијске ескадриле "Витезови" Војске Југославије који је погинуо у одбрани отаџбине 27. марта 1999. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.05.2017
mp4 (45,28 MB)
Први дан
28.05.2017
mp4 (45,49 MB)
Други дан
28.05.2017
mp4 (22,3 MB)
Изјава сестре Зорана Радосављевића Снежане
29.05.2017
mp4 (44,47 MB)
Изјава Зокијевог класића Александра