Министарство одбране Републике Србије
 
25.11.2016.

Нема смањења примања ни броја запослених



Поводом захтева репрезентативног Војног синдиката за унапређење материјалног, социјалног и радног положаја припадника Војске Србије, поново истичемо да Министарство одбране остаје при својим ставовима и тврдњама да неће бити смањења примања, нити отпуштања запослених, а да ће већ почетком следеће године свим запосленима бити повећана плата за пет одсто. Мора се имати у виду да је предвиђено повећање плате тренутна могућност државе, а побољшање материјалног и социјалног статуса припадника војске остаје преокупација Владе Републике Србије и Министарства одбране.
 
На претходним састанцима je отворено разговарано о свим питањима које синдикат покреће, а представници синдиката су се до детаља на прави начин упознали са плановима министарства. Постигнут је договор да ће се нови правилник о платама примењивати од 1. јануара 2018. године.
 
 На Војномедицинској академији неће бити смањења ни броја запослених ни броја лежајева, а захтеви који се односе на здравствену заштиту професионалних припадника, износ плаћања партиципације и друго, регулисаће се одредбама Закона о здравственој заштити који је у припреми.
 
Министарство одбране наглашава да остаје отворено за разговоре са представницима репрезентативног Војног синдиката Србије о свим питањима и проблемима којима је циљ побољшање материјалног и социјалног статуса припадника војске. То подразумева и разговоре о колективном уговору, чију су припрему и преговоре предлагали представници синдиката, као и о пословно-техничком споразуму и омогућавању несметаног  синдикалног деловања, уз поштовање законских одредби и сагледавање могућности да се захтевима изађе у сусрет.
 
Министар одбране Зоран Ђорђевић указује да је дијалог представника синдиката и надлежних служби Министарства одбране најбољи начин за решавање свих питања и наглашава да ултиматуми нису начин за разговор и решење проблема. Министарство одбране ће, као и до сада, испунити оно што је усаглашено и договорено, јер ради у интересу свих запослених у систему одбране.
 
 Држава ће, и овом приликом наглашавамо, на најбољи начин заштитити безбедност Србије и њених грађана, као што ће наставити да води рачуна и о материјалном и социјалном положају свих припадника снага безбедности. Али у складу са реалним могућностима, не угрожавајући виталне функције и права осталих делова друштва, чији је војска неодвојиви део и чију судбину и положај мора да дели. У том јединству је кључ укупне одбрамбене снаге и ефикасног коришћења наоружања и опреме, у чију се модернизацију такође непрекидно улаже у циљу сигурне и боље будућности Србије и свих њених грађана.